Gyerekkönyvek karácsonyra a Greendex ajánlásával

Gyerekkönyvek karácsonyra a Greendex ajánlásával
Gyerekkönyvek karácsonyra a Greendex ajánlásával

A fenntarthatóság már a gyerekek mindennapjait is érinti, így a nekik szánt könyveknek is tükrözniük kell ezt a szemléletet. Két alsó tagozatos gyerekeknek szánt könyvet néztünk meg a Libri kínálatából.

Az egyik egy rövid regény, a másik pedig egy a Mi micsoda? sorozatra emlékeztető ismeretterjesztő képeskönyv, garantáltan felelős forrásból származó papírra nyomtatva!

Ne legyél béka! – Állati krimi gyerekeknek

A német szerző, Kai Lüftner egy kicsi tó, közelebbről egy egyedi kék béka életébe kalauzol el minket. A főhős Hope, az egyedi kék levelibéka, aki – egy gyerekkönyv esetében eléggé meghökkentő módon – egy gyilkosságot igyekszik felderíteni.

Holtest, nyomozás és állati túlélés

Az esemény elbeszélője, Hope, a kék színű levelibéka, amikor egyik nap felfedezi a vízben egy ember holttestét (egy olyan természetvédőét, akit Hope sokszor látott a környéken fotózni), úgy dönt, hogy kézbe veszi a dolgot, és kinyomozza, hogy ki állhat az ügy hátterében. Gyanúsítottja is van, a tó közelében élő gazdag és gátlástalan Berger személyében, aki nem átallotta házát a természeti értékekben igen gazdag táj kellős közepére felépíteni, és emiatt folyamatosan harcban állt a természetvédőkkel.

Hope-nak a nyomozás érdekében el kell hagynia a biztonságot nyújtó tavat és mocsarat, és be kell merészkednie az emberek világába, ha szeretne sikeresen pontot tenni az ügy végére.

Az ajánlott korosztály a 9–10 éveseké. A mese egyáltalán nem bárgyú. A gyilkosság igenis valós, és a béka élete sem egyszerű. A tó többi lakója korántsem barátságos, a kis kék prédaállatnak folyamatosan meg kell küzdenie a rá leselkedő harcsákkal, gólyákkal és más ragadozókkal.

Kinek ajánljuk?

A megszólított korosztály az alsó tagozatban már találkozott a Kincskereső kisködmönnel és a Vukkal, így tapasztaltak fajsúlyosabb sztorikat. Hope története kicsit könnyedebb, de azért tartogat érdekességeket, így aki kedvelte Vuk történetét, ezzel is megpróbálkozhat, az azért annál könnyebb olvasmány. A szóban forgó korosztály is szembesül a természetvédelmi kérdésekkel, ők is látják a problémákat. Ebbe a közegbe kalauzol el Hope története, és mutatja be a helyzetet egy parányi béka szemszögéből.

Mocsok, műanyag és számtalan szemét

Képes ismeretterjesztő könyv a hulladékról, az anyagok gyártásáról és újrahasznosításáról, mindemellett kézművesötleteket is tartalmaz. A gyerekek egyre nyitottabbak a fenntarthatóságra. Az üzenet szerencsére eljutott hozzájuk és a szüleikhez. Ma már jellemzően minden kisiskolásnak saját vizeskulacsa van, az uzsonnájukat műanyag ételhordó dobozban hozzák. De újabb és újabb kérdések merülnek fel bennük, melyek egy részére megpróbál választ adni a Mocsok műanyag és számtalan szemét című könyv.

A kérdések mellett a gyerekeket bizony nyomasztja a megoldások keresése is. A Mocsok műanyag és számtalan szemét című gyerekkönyv 60 oldalon keresztül képekkel, színes információbuborékokkal, kézművesötletekkel és kvízkérdésekkel vezeti végig a kíváncsi gyerekeket a hulladék kérdéskörén.

Valóban elengedhetetlen ismerni a PET-háromszög jelöléseit a hatékony újrahasznosításhoz.

A könyv 6 hulladékcsoportra van osztva: műanyag, üveg, papír, fém, textil és étel. Minden anyag kapcsán megmutatja, hogyan állítják elő, mik a pozitívumai, és miként történik az újrahasznosítása.

A szemét kérdése az első olyan témakör, amely a gyerekeket bevezeti a fenntarthatóság problematikájába. Ez az, amit az alsó tagozatos gyerekek is felismernek, kapcsolatban vannak vele a mindennapi életük során. Természetesen a könyv sok esetben általánosságban beszél, ami abból is adódik, hogy a szerző, Hanna Wilson az Egyesült Királyságban él, és ott dolgozik tanítóként.

A kézművesötletek azért kimerülnek pár fotóban.

A gyerekek minden témakör után kvízkérdésekre válaszolhatnak, megoldásaikat a könyv végén ellenőrizhetik. Bár a borító nagyszerű kézművesötletekkel csábít, a könyv ezekből valójában csak néhányat tartalmaz, például hogyan készítsünk műanyag palackból madáretetőt.

A könyvet elsősorban a kisiskolás korosztálynak ajánljuk. Remek ajándék lehet a tanév végén is. A pedagógusoknak is hasznos lehet, ha megtalálható az osztályban, mivel oktatási célra is jól használható.

A rövid szövegek a régi Mi Micsoda? című sorozatot idézik.
search icon