Szörnyek és sellők mentik meg a Balatont az új mesekönyvben
Szörnyek és sellők mentik meg a Balatont az új mesekönyvben

Nem csak egy színes oktató mesekönyv a Balaton ökológiájáról, hanem teljes program, aminek a végén ezernél is több helyi gyerek szembesül a Balaton ökológiájával.

Hogy kerül a Balatonba egy sellő? És miért bukkannak fel víziszörnyek a magyar tengerben? A most megjelent Balatoni kacsavész – Szörnyek és sellők című mesekönyvben Hany Istók barátai segítségével igyekszik megmenteni a gyengélkedő Balatont.

Hany Istók is megelevenedik az illusztráviókon.

Jeney Zoltán történetén keresztül a gyerekek a környezetvédelem fontosságával is találkozhatnak, megismerhetik a Balaton sokszínű „lakóközösségét” és azt is, miért érdemes őket megóvni.

A Balatoni kacsavész – Szörnyek és sellők történetében Hany Istók, a Fertő tó fenegyereke igyekszik Sió, a Balaton tündére segítségére. A tavat ugyanis megbetegítették az emberek, akik mindig csak többet és többet vettek el dús nádasaiból és sásaiból.

A könyv egy, a Balaton ökológiájával foglalkozó szórakoztató és tanító gyerekmese, amelyet Jeney Zoltán írt, a mesehősök Baranyai András illusztrációjának köszönhetően kelnek életre. A mese egyik kulcsszereplőjét, a kavicsfogú álteknőst pedig úgy alkották meg, ahogy a gyerekek elképzelték, ugyanis tavasszal egy rajzpályázat keretein belül 5-9 évesek rajzolhatták meg, hogy ők milyennek képzelik ezt az ősi lényt. A legjobbnak ítélt rajz adta a kiindulópontot a könyvben szereplő illusztrációhoz. A pályázatra 252 rajz érkezett, melyekből egy válogatást a Művészetek Völgye fesztiválon ki is állítottak.

252 rajz érkezett a pályázatra

1200 gyerek a Balatonért

A projekt nem csak egy oktató mesekönyvet takar. A történetből gyermek színdarab is készül melyet Veszprémben és 9 balatoni strandon is bemutatnak. Továbbá 30-40 iskolába visznek iskolapedagógiai előadást a Balaton ökológiájáról. Így minimum 1200 helyi gyerek kerül közelebb a balatoni környezetvédelemhez a művészeten keresztül.

A könyv a Művészetek a Vidékfejlesztésért Alapítvány Szörnyek és Sellők projektje keretében jelent meg a Lampion Könyvek gondozásában, a projekt pedig a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa Program támogatásában valósul meg. A megjelenéshez a Szörnyek és Sellők projekt keretein belül egy kisiskolásokat célzó ökológiai szemléletalakító oktatási program is kapcsolódik.

search icon