Ha szereted, engedd szabadon
Ha szereted, engedd szabadon

Portugália északi hegyeiben egy generációval ezelőtt még senki nem láthatott vaddisznót. Bár minden adott lenne, hogy a vaddisznók jól érezzék itt magukat, de a földművelés és az emberi bolygatás évszázadai után a nagytestű emlősök szinte teljesen eltűntek a régióból. Manapság viszont már ismét sokan vannak!

A portugál vaddisznók története is a passzív rewilding megközelítésével lett sikeres. Rewilding, azaz magyarul “visszavadítás”: hagyni, hogy az élő környezet visszaálljon a korábbi, természetes állapotába. Ez a felfogás abban hisz, hogy a természetes folyamatok önmaguktól helyre tudnak állni, és hagyni kell ezt megtörténni. Az elmélet elfogad egy bizonyos szintű káoszt, amíg az erdők visszaszerzik a területüket, és a természetes pusztulásokat, például a tüzeket és árvizeket sem tartja elkerülendő események.

Ezen a héten az ENSZ COP15 konferenciáján a globális biológiai sokféleségről tárgyalnak, és épp ez a visszavadítás az egyik lehetséges megoldás, amely segíthet a fajpusztulás visszafordításában.

Henrique Miguel Pereira, a Lipcsei Egyetem biológiai sokféleség megőrzésével foglalkozó professzora szerint a passzív módszernek három kulcsfontosságú összetevője van. Az első általában a vadászat korlátozását jelenti. A második összetevő a tájak újbóli összekapcsolásának lehetővé tétele, hogy a növények és az állatok szabadon mozoghassanak. A harmadik – és leglényegesebb lépés -, hogy nem próbáljuk kontroll alatt tartani a kiszámíthatatlan eseményeket, tüzeket, kártevőket, árvizeket.

“Ha szereted, engedd szabadon” – de tényleg mindig az elengedés a megoldás?

Az újraerdősítés viszonylag új keletű kutatási terület, és a világ más részein az ökológusok más megközelítést alkalmaznak. Nagy-Britanniában péládul  Alastair Driver, a brit kormány környezetvédelmi ügynökségének korábbi természetvédelmi vezetője inkább az aktívabb újraerdősítést támogatja. “Nem lehet hirtelen olyan hatalmas területeket létrehozni, ahol a természet teljesen gondoskodik magáról, különösen Nagy-Britanniában, ahol nincsenek csúcsragadozók és nincs sok nagy növényevő állat” – mondta.

Bár Driver és Pereira módszereik különböznek, a végcéljuk ugyanaz.

„Az újjáépítés arról szól, hogy ne legyenek előre kialakított elképzeléseink arról, hogy mi hol fog megjelenni.” – mondta Driver. „Lehet, hogy elveszítünk néhány fajt egy régióból, de sok győztes is lesz, és ez a lényeg.„

Forrás (ecowatch)

search icon