Kiszáradt, maradék kenyér? Ne a kukában végezze a valaha volt egyik legjobb reggeli.
Migas, ami spanyolul „morzsát” jelent, egy hagyományos spanyol alapétel, amelyet az egész országban fogyasztanak reggelire, ebédre és vacsorára. Az elkészítéséhez a szikkadt kenyeret széttépik, majd olívaolajjal, fokhagymával és fűszernövényekkel együtt megsütik, így felhasználva minden alapanyagot, ami a konyhában megmaradt.
Attól függően, hogy Spanyolország mely részén járunk, sokféle hozzávalóval ízesíthetjük, például paprikával, chorizóval, de a spanyol paraszti konyha takarékos szellemében szinte bármilyen maradékból elkészíthető, ami éppen kéznél van. Mai változatunkban sült gombát használunk, amely különösen ízletes, növényi alapú változata az ételnek, de mindenféle más maradék zöldséggel vagy hússal is helyettesíthetjük.
A migas egy nagyon fontos „ne pazarolj” étel, amely a szikkadt kenyeret finom, laktató és ízletes fogássá alakítja át néhány válogatott hozzávaló hozzáadásával. Így elkerülhetjük az ételpazarlást, ezzel is védve a környezetünket. Az ételpazarlás elkerülésére további 6 módszert ebben a cikkben találsz.
Migas (4 személyre)
3 evőkanál extra szűz olívaolaj
4 gerezd fokhagyma
3 kis szál kakukkfű, oregánó vagy rozmaring
200 g laskagomba durván felaprítva.
1 kis hagyma, meghámozva és felkockázva
200 g szikkadt kenyér (teljes kiőrlésű kovászos kenyér, ha úgy tetszik)
Só és fekete bors
Tegyünk egy evőkanál olajat egy nagy serpenyőbe közepesen alacsony hőfokon. A fokhagymát egy nagy kés lapjával enyhén összezúzzuk, majd a fűszernövényekkel együtt a forró olajba tesszük, hogy az olajat ízesítsük. Adjuk hozzá a gombát és az apróra vágott hagymát, és kevergetve pároljuk kb. 10 percig, amíg sötét és gazdag lesz, majd tegyük át a gombát egy tányérra.
Amíg a gomba sül, áztassuk a kenyeret egy tál vízben puhulásig, majd nyomjik ki belőle a felesleges vizet, és tépjük 1-2 cm-es darabokra. A kenyérnek nedvesnek, de nem vizesnek kell lennie.
Tegyük vissza a serpenyőt a tűzre további két evőkanál olajjal, majd adjuk hozzá a kenyérdarabokat, és folyamatosan kevergetve süssük 5-10 percig, amíg enyhén aranyszínűre sülnek. Tegyük vissza a gombát a serpenyőbe, amíg átmelegszik, majd fűszerezzük és tálaljuk.
Forrás (theguardian)