A túlérett paradicsomot meg kell becsülni, nem pedig kidobni a kukába. Sőt, minél érettebb, annál jobb ehhez a szuper frissítő, hideg leveshez.
A salmorejo egy olyan leves, amely hasonlít a gazpachóhoz, de egyszerűbben elkészíthető és ugyanolyan finom. A paradicsom annál ízletesebb lesz, minél érettebb, ezért őrizzük kincsként, nehogy kidobjuk a házban lévő megfonnyadt darabokat. (Egyébként soha ne tegyük őket a hűtőszekrénybe, mert akkor veszítenek az ízükből). Amikor a paradicsom érettségének csúcsán van, mint ebben az időszakban, itt az ideje, hogy salmorejót készítsünk.
A szikkadt kenyér sűríti be ezt a levest, így lesz laktató előétel belőle, amely szép bársonyos textúrájú. De még ízesebb, ha a hagyományos fehér kenyér helyett teljes kiőrlésű kenyeret használunk. A teljes kiőrlésű kenyér még mindig finom textúrát eredményez anélkül, hogy a színt túlságosan befolyásolná, ráadásul a gabona legtáplálóbb részét – vagyis a csírát és a korpát – is megkíméljük a pazarlástól.
Salmorejo
Minél érettebb a paradicsom, annál jobb ehhez a leveshez, mert több ízt ad hozzá, függetlenül attól, hogy mennyire puhult meg. A leves hűtőben jól eltartható, és hidegen tálalva nagyon frissítő, ezért a legjobb eredmény érdekében akár két nappal korábban is elkészíthetjük. A hűtőben akár öt napig is eláll, de néhány nap után szükség lehet egy habverőre, hogy újra összeálljon.
A sherryecetnek olyan csodálatos, édes és jellegzetes íze van, amely egyedülálló ízvilágot kölcsönöz ennek a levesnek. De ha nem tudunk beszerezni, a fehérbor-, vörösbor- vagy almaecet is jól használható, és mindegyik a saját ízletes tulajdonságait adja az eljáráshoz. Ha a paradicsom nagyon savas, adjunk hozzá kevesebb ecetet és ízlés szerint egy csipetnyi cukrot, hogy kiegyensúlyozzuk az ízeket.
Hozzávalók
700 g túlérett paradicsom
1 kis gerezd fokhagyma, meghámozva
1-2 teáskanál sherryecet (vagy más ízes ecet)
70 g szikkadt kenyér – legjobb a teljes kiőrlésű tönkölybúzából készült kovászos kenyér
3 evőkanál extra szűz olívaolaj
Tengeri só és fekete bors
½-1 teáskanál finomítatlan cukor (nem kötelező)
1 keményre főtt tojás, a tálaláshoz (nem kötelező)
4 szelet serrano sonka, a tálaláshoz (nem kötelező)
Tegyük a paradicsomot, a fokhagymát, az ecetet és a kenyeret egy turmixgépbe, és pürésítsük finom péppé. Járó motorral lassan öntsük bele az olajat, és addig turmixoljuk, amíg az el nem emulgeálódik a levessel. Ízlés szerint fűszerezzük, és ha szükséges, adjunk hozzá még egy teáskanál ecetet vagy egy csipet finomítatlan cukrot, hogy kiegyensúlyozzuk a savasságot.
Tegyük a hűtőbe legalább egy órára, és úgy tálaljuk, ahogy van, vagy, ha még különlegesebbé szeretnénk tenni, reszelt kemény tojással, serrano sonkadarabokkal és egy csepp extra szűz olívaolajjal meglocsolva.
Forrás (theguardian)