Hogyan készítsünk a zöldséghulladékokból ínycsiklandó pakórát?

Hogyan készítsünk a zöldséghulladékokból ínycsiklandó pakórát?
Hogyan készítsünk a zöldséghulladékokból ínycsiklandó pakórát?

A héj gyakran a zöldség legtáplálóbb része, ezért nincs értelme kidobni. Mártsuk fűszeres tésztába, és készítsük el inkább ezeket a pompás lepényeket belőle.

Az emberek gyakran feleslegesen hámozzák meg a zöldségeket, mikor elég lenne egy alapos súrolás” – mondja Victoria Glass, a Too Good to Waste (Nourish Books, 2017) című könyv szerzője, aki végül egy műanyag dobozban kezdte el felhalmozni a hámozott zöldségek héját, és elkezdett új módokat kitalálni, hogyan főzhetne velük. Ezek a zöldséghéj pakorák lettek a kedvenc receptjei.

Zöldséghéj pakóra

A pakóra-receptek amúgyis gyakran azt írják, hogy a zöldségeket reszeljük vagy aprítsuk finomra, így a munka megspórolható, ha a héjakat és az egyébként az élelmiszer-hulladékgyűjtőbe kerülő maradékokat használjuk fel. Gyűjtsük a maradékokat egy edényben a hűtőszekrényben vagy a fagyasztóban, amíg elegendő össze nem gyűlik ennek a receptnek az elkészítéséhez.

Mint a legtöbb tésztát, a pakóra tésztát is érdemes előre elkészíteni, legalább 30 perccel, de akár egy-két nappal korábban is. A sütőolaj megmentéséhez és újrafelhasználásához hagyjuk azt teljesen kihűlni, majd finom szitán keresztül szűrjük át egy edénybe, és tároljuk hűvös, sötét helyen.

Hozzávalók

70g csicseriborsóliszt

30g rizsliszt (vagy plusz 30g extra csicseriborsóliszt)

1 teáskanál só

1 teáskanál köménymag

½ teáskanál kurkuma

Olaj a sütéshez

6 szál friss koriander, durvára vágva

300 g zöldséghulladék – példáula lehámozott héjak, maradék gyökérzöldségek, újhagyma teteje stb.

Tálaláshoz (nem kötelező)

Raita, mangó chutney és korianderzöldek

Mérjük a liszteket egy tálba, és keverjük bele a sót, a köményt és a kurkumát. Keverjünk bele 150 ml vizet, hogy a tészta olyan állagú legyen, mint a sűrű tejszín, majd hagyjuk pihenni legalább 30 percig; ha szükséges, adjunk hozzá még vizet, hogy a megfelelő állagot elérjük.

Töltsünk meg egy széles serpenyőt legfeljebb harmadrészig sütőolajjal, és tegyük közepes lángra. Teszteljük a hőmérsékletet egy csepp tésztát beledobva: ha az szinte azonnal feljön a felszínre, és buborékos lesz, akkor az olaj készen áll.

Keverjük a zöldségmaradékokat a tésztába. Vegyünk ki egy merőkanállal a pakóra keverékből, és óvatosan dobjuk bele a forró olajba, majd ismételjük meg egy-két újabb merőkanállal anélkül, hogy a serpenyőt túlzsúfolnánk. Süssük három percig, majd fordítsuk meg, és süssük további három percig, amíg aranybarnára sül. Szűrőkanállal tegyük át a pakórákat egy rácsra, hogy lecsöpögjenek, és tartsuk melegen, amíg a maradék pakóra keveréket sütjük. Forrón tálaljuk raitával és mangó chutney-val, vagy fűszeres joghurttal.

Forrás (theguardian)

search icon