Idén szinte minden borvidéken éreztette hatását a klímaváltozás
Idén szinte minden borvidéken éreztette hatását a klímaváltozás

Legalább annyira zaklatott évük volt a szőlőtőkéknek, mint nekünk embereknek. Szélsőséges időjárási események keserítették meg a pincészetek életét világszerte.

Hazánkban, amellett, hogy minden borvidéken később kezdődött a szüret a szokásosnál, a tavaszi fagyok és az aszály által érintett fajták 15-20%-kal is kevesebbet teremnek az idén. Így a hazai bortermelés várhatóan a tavalyi 2,7 millió hektoliterhez képest, csak 2,2-2,5 millió lehet – számol be róla az edenkert.hu.

Máshol sem jobb a helyzet. A Bordeauxi Bortanács szóvivője az enyhe télre, a túl nedves és heves viharokkal tarkított tavaszra és a szokatlanul meleg és száraz nyárra panaszkodik, mely a betakarított szőlő alacsonyabb minőségéhez vezetett. Cécile Ha szerint:

A klímaváltozás már egyáltalán nem csak egy elmélet. Nagyon konkrétan érzékelhető a szőlőültetvényeken.

A kaliforniai pincészeteket a szélsőséges időjárás mellett a futótüzek is nehéz helyzetbe hozták, melyek jelenleg is lángolnak a térségben.

Számos régióban a szélsőséges időjárási események fokozódásával kell számolniuk a borászoknak. Ennek megfelelően több helyen is kísérleteznek már olyan fajtákkal, melyek ilyen körülmények között is jól termeszthetők lehetnek.

Néhány hűvösebb régió viszont profitálhat is a klímaváltozásból, mert a melegedő klíma többféle szőlőfajnak nyit utat. Ilyen helyek lehetne például Új-Zéland vagy az Egyesült Államok észak-nyugati része.

Forrrás: washingtonpost.com

search icon