Így fog működni a palackvisszaváltás rendszere! – Podcast (x)
Így fog működni a palackvisszaváltás rendszere! – Podcast (x)

Januárban startol az italcsomagolásokra vonatkozó kötelező visszaváltási rendszer. Ennek működéséről és használatáról Simon Anitával, az ALTEO fenntarthatóságért és körforgásos gazdaságért felelős vezérigazgató-helyettesével beszélgettünk.

Az új rendszer keretében az eddig – jó esetben – a szelektív gyűjtőkbe került egyutas italcsomagolásokat már visszagyűjtő pontokon tudjuk majd leadni. Ezt motiválja az 50 forintos betétdíj, amit a rendszerbe tartozó minden csomagolásért meg kell fizetni, majd a díjat a visszaváltáskor kapjuk vissza.

A rendszerbe minden egyszer használatos italcsomagolás beletartozik majd, melyekből Magyarországon évente 3,3 milliárd darabot használunk. Ez mintegy 158 ezer tonna hulladékot jelent, amelyből 50 ezer tonna (kb. 1,7 milliárd darab) a PET-palack, 18 ezer tonna (1,3 milliárd darab) a fém-, és 91 ezer tonna (0,3 milliárd darab) az üvegpalack. A tervek szerint a rendszer három év alatt eléri a 90%-os visszagyűjtési arányt, ahogy ezt több európai ország példája is bizonyítja.

Egyutas italcsomagolás
Azokat a csomagolásokat nevezzük így, melyeket a többutas palackokkal szemben csak egyszer használunk, utána pedig hulladékká válnak. Ilyenek például a klasszikus PET-palackok és az alumínium italosdobozok.

Szlovákiában tavaly indult egy hasonló rendszer. Ahogy Simon Anita mondja, az ottani tapasztalatokat az itthoni rendszer fejlesztésébe már be lehet építeni.

Figyeljük a kódot!

Az új rendszer fontos eleme, hogy minden szóban forgó csomagoláson egy vonalkódot helyeznek el. Ezt a visszaváltás során az automaták leolvassák, és ez alapján kapjuk vissza a betétdíjat. Így aztán különösen fontos, hogy a palack és a kód sértetlen maradjon, hiszen csak így tudja majd azonosítani az automata. A „tapossa laposra” elve tehát innentől érvényét veszíti.

Az átmenetet segítheti, hogy a termékeken egységes és jól felismerhető szimbólumok jelzik majd, hogy vonatkozik rájuk a visszaváltási rendszer.

Fontos azt is megjegyezni, hogy az eddigi visszaváltás rendszere a többutas (újratölthető) palackok esetében nem változik, viszont ezek továbbra is csak ott lesznek visszaválthatók, ahol forgalmazzák őket.


Simon Anitával legutóbb nyár elején beszélgettünk, amikor is az induló koncessziós rendszer kapcsán áttekintettük, mit érdemes tudni a hulladékról, illetve mi vele a teendőnk, ha szemét helyett értékes nyersanyagként, a körforgásos gazdaság részeként tekintünk rá. Az említett podcastot az alábbi linkre kattintva hallgathatod meg!

search icon