Így minden gyerek megtudja, hogy a szemét nem gyerekjáték! (könyvajánló)

Így minden gyerek megtudja, hogy a szemét nem gyerekjáték! (könyvajánló)
Így minden gyerek megtudja, hogy a szemét nem gyerekjáték! (könyvajánló)

„Nézz körül! Mit látsz? Műanyag játékok, papír, egy páratlan zokni… Csak gyűlnek és gyűlnek, szemétkupaccá változtatva a bolygót. Előállításuk, használatuk és kidobásuk közben folyton kárt teszünk a Földben. Tegyünk ellene! Vizsgáljuk meg a műanyagot, papírt, üveget, fémet, textilt és az ételt, hogy többé ne szennyezzük otthonunkat!” – szólítja meg olvasóit Hannah Wilson, az angol eredetiben Drastic Plastic & Troublesome Trash címen két éve, Mocsok műanyag és számtalan szemét címen magyarul nemrégiben megjelent ismeretterjesztő könyvének első lapján.

A gazdagon illusztrált kötet az angolszász ismeretterjesztő hagyományt követve agitál az aktív környezetvédelem mellett, mindezt úgy, hogy a probléma bemutatása mellett a mindennapokban megvalósítható teendőket is részletesen ismerteti.

A könyv témája a hulladék, mert „Mi, emberek, évente több milliárd tonnányi szemetet dobunk ki. Ezt elviszi a kukásautó, és a munkások nagy halomba rakják, majd (általában) elássák. Ez a szeméttelep”.

A szerző szerint az újrahasznosítással sokat lehet segíteni az áldatlan állapotokon. Wilson a műanyag-, üveg-, papír-, fém- és textilgyártás környezetkárosító hatásai mellett a globális élelmiszeripar terheit is végig veszi kötetében, ugyanakkor a sokkoló tények bemutatása mellett konkrét tanácsokat is ad ifjú olvasóinak:

„Az étel lebomlik, tehát miért ne dobhatnánk a maradékot a kukába? A gond azzal a bosszantó metánnal van. Rengeteg metán szabadul fel, ha az étel egy oxigénhiányos szeméttelepen bomlik le. Az újrahasznosított ételből azonban kerti komposzt, trágya, sőt áram is készíthető!” – hívja fel a gyerekek figyelmét a teendőkre Wilson.

A tematikus fejezetek végén igaz-hamis kérdések és tesztek is találhatók, akár egy tankönyvben, így némileg didaktikusnak tűnhet a kötet. Ugyanakkor egyértelműen az ismeretterjesztés tudományos jellegét erősíti a többoldalas szószedet, amelyek érthetően magyarázzák el a szövegben említett fogalmakat.

(Hannah Wilson: Mocsok műanyag és számtalan szemét; fordította: Bús Réka Teodóra; Kolibri Kiadó, Budapest 2021.)

(Forrás: qubit.hu – Borítókép: pexels.com)

search icon