



Az indián banán termesztése hazánkban is lehetséges: trópusi ízvilág, jó hidegtűrés, kevés gondozás – egyszóval igazi kuriózum lehet a kertünkben.
Egyre többen fedezik fel Magyarországon az indián banánt (pawpaw, Asimina triloba), amely egyedi ízvilágával és meglepően jó hidegtűrésével valódi különlegességnek számít a hazai gyümölcstermesztésben. Harcz Endre, különleges növényekkel foglalkozó becsehelyi kertész ismertette a faj jellemzőit és termesztésének módját – olvasható az Agroinform publikációjában.
Az indián banán gyümölcse egyedülálló ízélményt nyújt: a mangó, az ananász és a banán aromáját ötvözi, egy kevés vaníliás beütéssel. Húsának állaga krémes és pudingszerű. Bár ízvilága trópusi, a fa -25, sőt akár -30 Celsius-fokos hideget is kibír, így hazánkban biztonsággal termeszthető. A növény áprilisban hozza bordó virágait, gyümölcsei pedig minden évben szeptemberben érnek, gyakran 20–30 dekásra, de előfordul, hogy egy-egy példány eléri az 50 dekát is.
Az indián banán szaporítása magról kockázatos: a magoncok gyakran rosszul vagy egyáltalán nem teremnek, gyümölcseik aprók, sokmagvúak és kesernyések lehetnek. Harcz Endre kiemelte, hogy csak a nemes, oltott fajták biztosítanak bőséges, jó minőségű termést, nagy gyümölcsökkel és kevés maggal. Vannak öntermő oltványok is, de két különböző fajta egymás mellé ültetve sokkal korábban és bőségesebben hoz termést.
Az indián banán permetezést nem igényel, így természetes körülmények között is könnyen termeszthető. Lombozata díszértékű: hosszúkás, nagy levelei ősszel aranysárgára színeződnek, így nemcsak gyümölcstermő, hanem díszfaként is szemet gyönyörködtető.
Az indián banán az egyik legkülönlegesebb gyümölcs, amely a magyar klímán is biztonsággal nevelhető. Trópusi ízeket hoz a hazai kertekbe, miközben télálló, biogyümölcs, és igazi ritkaságnak számít. Aki szereti az újdonságokat és a különleges ízeket, annak érdemes ültetnie belőle.
Fotó: Canva