Így vészelhetik át a legjobban a növényeid a forróságot!
Így vészelhetik át a legjobban a növényeid a forróságot!

Ha a nyár túlságosan forró, a csapadék pedig nagyon kevés, akkor egy idő után már sajnos hiába öntözünk, a meleg nagyon megviseli a növényeinket, akár a házban, akár a kertben élnek. Sajnos manapság már nem elég jó minőségű földbe elültetni a palántákat és utána rendszeresen öntözni. Ennél többre van szükség ahhoz, hogy valóban gyönyörű virágok díszítsék az otthonunkat.

Ráadásul nyáron a gyümölcsfáinkat is érdemes gondosan ápolni, ha igazán bőséges és jó minőségű termést szeretnénk. De ez nem is csoda, hiszen mi is nehezen viselnénk a hőséget innivaló és vitaminok nélkül. Azonban egy kis odafigyeléssel át tudjuk segíteni a növényeinket még a legmelegebb időszakokon is.

1. Távolítsuk el az elszáradt virágokat

Nyáron a növényeink folyamatosan virágoznak, így mindig lesznek rajtuk elszáradt virágok. Ezeket nagyon fontos eltávolítani, hiszen energiát és tápanyagot vonnak el a növénytől. Ha folyamatosan leszedjük az elszáradt virágokat, a növény minden energiáját az új virágok hozatalára tudja fordítani, a levegő is jobban átjárja és több napfényhez is jut. Így jobban tud fejlődni, valamint a betegségek és a kártevők is kevesebb eséllyel tudják megtámadni.

2. Metszéssel a sok virágért

Némely növény számára nemcsak az elnyílt virágok eltávolítása, hanem a metszés is nagyon fontos. A petúniák esetében a hosszabb hajtásokat mindenképp távolítsuk el, sőt, érdemes a növény 20%-át megmetszeni a virágzást követően. Hasonló a helyzet a muskátlikkal is, amelyeket szintén ajánlatos visszametszeni a fővirágzást követően.

Hogyan locsoljunk olcsóbban és okosabban?

3. Nem mindegy, hogyan öntözünk

Van olyan növény, amelyik kevésbé igényli az öntözést és van, amelyik gyakrabban, de ehhez mindig figyelembe kell vennünk az adott időjárást is. Arra pedig mindig ügyeljünk, hogy a gyakori öntözés nem azt jelenti, hogy a növényeknek pangó vízben kell állniuk, ezt ugyanis csak nagyon kevés növény viseli el.

Reggel, vagy este öntözzünk?

Aki a reggeli öntözésre esküszik, csakis úgy tegye, hogy a vizet permetszerűen szórja a növényre. Így lesz ideje gyorsan megszáradni, ezáltal nehezítve a gombás fertőzések esélyét. Az esti öntözésnél pedig arra kell ügyelni, hogy a víz közvetlenül a gyökérzónába tudjon felszívódni, valamint ne legyen túl nedves a lombozat. Ha erős volt a nappali felmelegedés, akkor az esti öntözés utáni nedvesség teret engedhet a gombás megbetegedéseknek.

Öntözés a magaságyásban és a virágládában élő növények részére

A magaságyásba és a virágládába ültetett növények könnyebben kiszáradhatnak, ezért a nagy melegben érdemes naponta kétszer is megöntözni őket. Arra azonban ügyeljünk, hogy a tűző napfényben semmiképp se öntözzünk, mert könnyedén megéghetnek a leveleik.

A fák is igénylik a vizet

Érdemes a fáinkra is gondolni és a virágzás, valamint a terméshozás idején gondoskodni a vízigényük kielégítéséről. Ha nem kap kellő vizet a fa a terméshozás alatt, az a termés nagy részének lehullásához vezethet. Ha viszont túlöntözzük, lassabban fog beérni a gyümölcs, a meglévők pedig megrepedhetnek.

4. Így ápoljuk nyáron a szobanövényeinket

A szobanövényeink valamelyest védve vannak a nagy hőségtől, ennek ellenére ők is megérzik a nyarat, és más gondozásra van szükségük, mint tavasszal.

Fontos, hogy óvjuk őket a közvetlen napfénytől, az ablaküveg ráadásul még jobban felerősíti a napsugarak erejét, így érdemes őket a nagy hőség idejére árnyékosabb helyre helyezni. Arra is figyeljünk, hogy ne érje őket közvetlenül hideg levegő szellőztetéskor, vagy a légkondicionáló berendezést használatakor.

Így lehet zöldebb kertünk otthon

A magasabb páratartalmat igénylő növények számára érdemes a cserépalátétbe kavicsokat helyezni, majd megtölteni vízzel, hogy az párologni tudjon. Jó módszer még a párásításra, ha vizet spriccelünk a növényre vagy a levegőbe, illetve a nyár folyamán a kádba helyezve le is zuhanyozhatjuk azokat, amelyek igénylik ezt.

5. A tápanyag utánpótlás is fontos

A nyári időszakban sokkal gyorsabban felélik növényeink a tápanyagokat, mint más évszakokban, hiszen ekkor jóval melegebb van, ráadásul a többségük ekkor hoz virágot és termést. Ezért nagyon fontos, hogy tisztában legyünk az adott növény tápanyag igényeivel, így pontosan azt tudjuk megadni számára, amire szüksége van.  

Forrás: agroinform.hu
Nyitókép: Canva

search icon