Kacsold le a paradicsomot!
Kacsold le a paradicsomot!

Ne a lámpát! Mondjuk, utóbbit inkább kapcsold! Ha azonban bő termést szeretnél, a paradicsomot feltétlenül kacsold le!

Már nem kell olyan sok idő, és szépen fognak piroslani a paradicsomok a kertünkben, egyre jobban húzzák majd le a bokrok ágait. A lecsószezon szintén nemsokára beköszönt, hiszen ahol gondosan ügyeltek a paprikára, ott szép hozammal teremhet. Ápolás nélkül azonban egy növényünk sem teljesít a kívánalmaknak megfelelően. És itt nemcsak a tápanyag-utánpótlásra vagy a gyomnövények elleni folyamatos küzdelemre kell gondolnunk, hanem olyasmire is, mint például gyümölcsfáink esetében a metszés.

A kacsolás tulajdonképpen kissé pongyolán fogalmazva egyfajta metszést jelent, olyasmit, mint amilyet tavasz előtt szoktunk tenni a gyümölcsfáinkkal. A cél azonos: minél inkább növelni a terméshozamot természetes módon, s míg a fáról az elhalt vagy nemkívánatos hajtásokat, ágakat vágjuk le, addig ugyanezt a paradicsom esetében a kisebb „kacsokkal”, hajtáskezdeményekkel tesszük meg. Le kell ugyanis tördelni a nem bokorformára növő tövekről azokat az elágazásokat, amelyek a termőre fordulók elől elszívnák az energiát.

Gondos kacsolás, gazdag termés
Fotó: Canva

Ennek a műveletnek a gyakorisága viszont nagyban különbözik a fa metszésétől. Míg utóbbit elég évente elvégezni, addig a kacsolást folyamatosan alkalmazzuk, hiszen a paradicsom „nem átall” folyamatosan terebélyesedni. A heti gazolás során keressük meg azt az általában két-három hajtást, amelyekre nincs szüksége a növénynek, és nyugodtan törjük ki ezeket a helyükről! Még jobb, ha metszőollóval csípjük le őket.

Az egészséges életmód magában foglalja az egészséges táplálkozást is, ugyanis kizárólag ez számít fenntarthatónak. Ideje végre figyelmet fordítanunk a mértéktelen húsfogyasztásunkra, hiszen – ahogy egy korábbi, a Planet Budapest 2023 Fenntarthatósági Expót bemutató cikkünkben is írtuk – „a jóléti társadalmaknak jelentősen meg kell(ene) változtatniuk a táplálkozási szokásaikat a növényi élelmiszerek javára.”

Kiemelt kép: Canva

search icon