A belvárosban is lehetnek gyümölcsfáid!

A belvárosban is lehetnek gyümölcsfáid!
A belvárosban is lehetnek gyümölcsfáid!

Akár egy talpalatnyi hely is elegendő ahhoz, hogy az úgynevezett oszlopos, dézsába ültetett gyümölcsfákkal saját termésünk lehessen, miközben látványa élhetőbbé is teszi környezetünket.

Budapest belvárosában a balkonon is lehet gyümölcsöt termeszteni, melyet az alábbi videóban Nagy István agrárminiszter demonstrál, aki irodájának erkélyére telepített gyümölcsfákat.

Ahogy a miniszer mondja, minden hely lehetőséget ad arra, hogy „a teremtett világunkért tegyünk valamit”, és ezzel „saját magunk életminőségét javítsuk”.

A direkt balkonra való gyümölcsfák növekedése determinált, így nem nőnek meg túlságosan, viszont gyümölcsük ugyanolyan zamatos, mint a kerti fák termése. Ráadásul a megfelelő gondozás mellett a törpefák általában méretükhöz viszonyítva nagy mennyiséget teremnek.

Mivel helyigényük szinte minimális ezért egy kisebb teraszon is sokféle gyümölcsöt termelhetünk. A fákkal való foglalkozás ráadásul a természetet is közelebb hozza a városi élethez, a növények pedig dekorációként is remekül mutatnak.

Számos kertészet foglalkozik ma már ilyen változatokkal, melyeket a kertészeti szaknyelv spur-nak hív. Amit még fontos tudni ezekről a fákról, hogy némileg rövidebb életűek mint a hagyományos fajták.

balkon törpe almafa
Egy lédús alma az erkélyre is kiváló választás.

A fákat ősszel, még a fagyok kezdete előtt kell ültetni, így jövő évre mér van esélye a saját termésnek, tehát van még pár napunk, hogy belevágjunk a balkon fásításába. De ezeket a kisméretű gyümölcsfákat nem csak saját teraszra ajánlják, tökéletesek sorházak kisméretű kertjeibe vagy bérlakások közös udvaraira is. Áruk a normál fákéhoz képest kicsit magasabb, de 15.000 forintért már tudunk vásárolni. Mivel ezek a növények díszei is a balkonunknak, érdemes egy dekoratívabb cserepet választani hozzá, amiből a műanyag kivitel párezer forinttól kezdődik, az agyag változat pedig 13-14.000 forinttól elérhető.

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

search icon