Házi paradicsom ősszel is: így gondozd a növényed!

Házi paradicsom ősszel is: így gondozd a növényed!
Házi paradicsom ősszel is: így gondozd a növényed!

Lassan, de biztosan beköszönt az ősz, ám egyelőre még nem kell lemondanunk az ízletes házi paradicsom élvezetéről. A kellemes időnek hála növényeink tovább teremnek, és kellő gondoskodás mellett még októberben is szüretelhetjük az érett szemeket. Ha növényünket úgy érte az ősz, hogy még zöld terméseket nevel, hagyjuk meg ágyásunkban, és segítsük a bogyók érlelésében. És egy kis trükkel akár a karácsonyi asztalra is menthetünk pár szemet.

Az indiánnyár a paradicsom számára ideális idő

Bár a paradicsomra a melegebb égöv jellemző zöldségeként gondolunk, valójában a növény jobban kedveli a hűvösebb, 20–25 fokos klímát. A termést pirosra színező likopin is ekkor termelődik a leggyorsabban; tartós 30 fok fölötti hőségben ez az érési folyamat lassul vagy leáll. A mostanában megszokottá vált langymeleg szeptember tehát épp ideális környezetet biztosít paradicsomnövényeinknek, és ez meg is látszik rajtuk: a forró napsütésben kókadozó tövek erejüket visszanyerve élvezik az őszt.

Idén a paradicsomok érése valamivel későbbre tolódott, sokunknál csak augusztusban kezdtek pirosodni a szemek, így még igen sok zöld bogyó lehet egy-egy anyanövényen. Bár a zord idő beköszöntével az érési folyamat jelentősen lassul (10 fok alatt leáll), egyelőre még ne rángassuk ki gyökerestül növényeinket! Távolítsuk el viszont a beteg, gyenge töveket, és a letermett növényeket! Az egészséges, kártevőmentes paradicsomokat pedig az alábbiakkal segíthetjük a regenerálódásban.

A forró nyár a paradicsomot is megviseli, jobban érzi magát 20–25 fokos hőmérsékleten.
Kép: Skultéti Bernadett

Eljött a fiatalítás ideje!

Ahhoz, hogy paradicsomunk zöld terméseit kiérlelhesse, sok energiáját kell felhasználnia. Egy metszőollóval könnyíthetünk rajta: szabadítsuk meg a felesleges részeitől! Finoman távolítsuk el az alsó leveleket (kiváltképp, ha érintkeznek a talajjal), a sárguló vagy száradó leveleket, a letermett részeket. A folyton növő paradicsomok tetejét metsszük vissza, hogy ne terjeszkedjenek tovább az ég felé, és a kacsokat is távolítsuk el! A drasztikus beavatkozásnak köszönhetően a növénynek kisebb zöld felületet kell ellátnia, így jobban koncentrálhat a termések érlelésére.

Szeptemberben még sok éretlen termés lehet a paradicsomnövényen.
Kép: canva

Tápanyagok pótlása

Paradicsomunk bizonyára megfáradt a nyár végére, érdemes ezért javítanunk a kondícióján. A paradicsom „tápszerezésénék” legjobb és legegyszerűbb módja, ha érett komposztot szórunk a töve köré, így az anyanövény igényeihez mérten hosszabb ideig tápanyaghoz juthat. Ha nincs kéznél házi komposzt, akkor jövőre most már tényleg csináljunk magunknak! Addig is találhatunk kifejezetten paradicsomoknak szánt szerves trágyát, vagy megtámogathatjuk növényünket egy kis erjesztett (házi vagy bolti) csalánlével is.

Folyamatosan szedjük!

Evidensnek tűnhet, hogy szüreteljük a paradicsomunkat, ám ezzel neki is jót teszünk: segítjük a további termések kinevelésében. Ha folyamatosan szedjük az érett szemeket, azzal energiát spórolunk neki, amit a további termések érleléséhez hasznosít.

Az apró szemű fürtös paradicsomokat még pár naponta szüretelhetjük.
Kép: canva

Azt, hogy milyen gyorsan érik be a paradicsom, és pláne, hogy milyen színűre, erősen fajtája válogatja. Az apróbb szemű koktélparadicsomokat ilyentájt még pár naponta szüretelhetjük, a testesebb termések kinevelése ennél hosszabb folyamat. Míg általánosságban a paradicsomok pirosodásáról beszélünk, közel sem minden paradicsom érik pirosra. Kiskertekben is egyre népszerűbbek a sárga vagy épp a fekete (mélybordó) termést hozó, különleges fajták, ezeket az októberi napsütés sem fogja pirosra festeni.

+1 tipp: paradicsomok utóérlelése

A paradicsom termése – sok más zöldséghez és gyümölcshöz hasonlóan – utóérő. Ez azt jelenti, hogy az anyanövényről leválasztott termés a konyhapulton folytatja érését a leszedését követő hetekben. Így ha eljön az idő, és növényeink kikerülnek az ágyásból, a zöld bogyókat ekkor se dobjuk a komposztra! Szedjük le az ép, sértetlen szemeket, szárazon tisztítsuk meg, majd tartsuk őket egyenletes szobahőmérsékleten (20–22 fokos közegben). A megfelelő érési stádiumban szedett zöld szemek pár hét alatt bepirosodnak, és fogyaszthatóvá válnak. Közvetlen napfényre már nincs szükségük az éréshez.

A zöld paradicsomokat a konyhapulton is beérlelhetjük.
Kép: Skultéti Bernadett

Meddig szedhetjük a paradicsomot?

A paradicsomtövek az első fagyokig a földben maradhatnak, ha nincs szükségünk az ágyásra (pl. tél alá vetésre). A paradicsomok érése 18 fok alatt lassul, ám napsütéses őszi délutánokon pirulnak még a szemek. A csípősebb éjszakák beköszöntével takarjuk mulccsal a növények tövét, szárazabb időben ne feledkezzünk meg az öntözésről! Az első éjszakai mínuszok előtt pedig mindenképp szüreteljük le – akár zölden is – a terméseket. Minél később szedjük le az éretlen szemeket, annál tovább tárolhatók, fogyaszthatók. Így az utolsó pillanatban, november végén leszedett zöld paradicsomok karácsonyra pont beérnek, és helyet kaphatnak az ünnepi asztalon.

Tartósítva is élvezhetjük.
Kép: canva

Kiemelt kép: canva

search icon