Kacsold le a paradicsomot!

Kacsold le a paradicsomot!
Kacsold le a paradicsomot!

Ne csak a lámpát! Mondjuk, utóbbit inkább kapcsold le! De ha bő termést szeretnél, a paradicsomot inkább kacsold!

A legtöbb kertben szépen piroslanak már a paradicsomok, és egyre jobban húzzák le a bokrok ágait. A lecsószezon nemsoká beköszönt, hiszen ahol gondosan ügyeltek a paprikára, ott nemsokára már szép hozammal teremhet. Ápolás nélkül egy növényünk sem teljesít a kívánalmaknak megfelelően, és itt nemcsak a tápanyag-utánpótlásra kell gondolnunk vagy a gyomnövények elleni folyamatos küzdelemre, hanem olyasmire is, mint gyümölcsfáink esetén metszéskor.

A kacsolás ugyanis pongyolán fogalmazva egyfajta metszést jelent, pont olyat, mint amilyet tavasz előtt szoktunk tenni a gyümölcsfáinkkal. A cél azonos: minél inkább növelni a terméshozamot természetes módon, s míg a fáról az elhalt vagy nemkívánatos hajtásokat, ágakat vágjuk le, addig ugyanezt a paradicsom esetében a kisebb „kacsokkal”, hajtáskezdeményekkel tesszük meg. Le kell ugyanis tördelni a nem bokorformára növő tövekről azokat az elágazásokat, amelyek a termőre fordulók elől elszívnák az energiát.

Gondos kacsolás, gazdag termés
Kép: Canva

Ennek gyakorisága viszont nagyban különbözik a fa metszésétől. Míg utóbbit elég évente elvégezni, addig a kacsolást folyamatosan alkalmazzuk, hiszen a paradicsom „nem átall” folyamatosan terebélyesedni. A heti gazolás során keressük meg azt az általában két-három hajtást, amelyekre nincs szüksége a növénynek, és nyugodtan törjük ki a helyéről! Még jobb, ha egy metszőollóval lecsípjük.

search icon