Meglepő felfedezés látott napvilágot a paradicsom jótékony hatásáról
Meglepő felfedezés látott napvilágot a paradicsom jótékony hatásáról

Egy új kutatás szerint a paradicsom, számos jótékony hatása mellett elpusztítja az emésztőrendszer és a húgyutak egészségét károsító baktériumokat, köztük a hastífuszt okozó Salmonella enterica baktériumot is.

A Cornell Egyetem kutatói a paradicsomlé és a paradicsomból származó antimikrobiális peptidek tulajdonságait vizsgálták az élelmiszer eredetű kórokozókkal szembeni hatékonyságuk tekintetében, különös tekintettel a Salmonella enterica, Typhi szerotípusú, főként az embereket érintő és a hastífuszért felelős kórokozót. A focus.pl hírportál publikációja szerint, a vizsgálat fő célja az volt, hogy kiderítsék, a paradicsom és a paradicsomlé képes-e elpusztítani az enterális kórokozókat, köztük a Salmonella Typhit, és ha igen, milyen tulajdonságaik vannak, amelyek miatt működnek.

A tudósok először laboratóriumban tesztelték, hogy a paradicsomlé valóban megöli-e a Salmonella Typhit. Miután megbizonyosodtak róla, hogy igen, megnézték a paradicsom genomját, hogy megtalálják az érintett antimikrobiális peptideket, azokat a kis fehérjéket, amelyek károsítják a mikrobákat összetartó baktérium membránt.

A kutatók kiválasztottak négy lehetséges antimikrobiális peptidet, és tesztelték, hogy mennyire működnek a Salmonella Typhi ellen. Ez a módszer segített megtalálni két antimikrobiális peptidet, amelyek hatásosak a hastífuszt okozó baktérium ellen. Továbbá számítógépes szimulációkat is végeztek, hogy többet megtudjanak arról, hogy az antimikrobiális peptidek miként pusztítják el a Salmonella Typhit és más bélrendszeri kórokozókat. Megerősítést nyert, hogy a paradicsomlé hatékony a Salmonella Typhi, annak hipervirulens változatai és más, az emésztőrendszer és a húgyutak egészségét károsító baktériumok elpusztításában.

A paradicsom igazi vitaminbomba, amely ráadásul kevés kalóriát tartalmaz, viszont bőségesen tartalmaz likopint, polifenolokat és vitaminokat, ami jótékony a szervezetünk számára. Emellett a zöldség előnye, hogy eltérő éghajlatú régiókban is termeszthető. Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezetének 2021-es jelentése szerint Ázsia a világ vezető paradicsomtermelője, a termesztett zöldségek 64,8 százaléka a kontinensről származik.

A zöldségtermesztés fontossága és a hazai mezőgazdaság támogatása, a Planet Budapest 2023 fenntarthatósági expón is a kiemelt témák közé tartozott. A rendezvényen a hazai agrárszektor számos neves képviselője vett részt, értékes előadásokat és innovatív megoldásokat prezentálva az érdeklődők számára.

(Magyar Mezőgazdaság / Focus.pl)

Fotó: Pixabay

search icon