Így bánjunk muskátlink elszáradt virágaival!
Így bánjunk muskátlink elszáradt virágaival!

Ha a muskátli kellő törődést kap, éjt nappallá téve azon fáradozik, hogy virágaival tavasztól őszig színt vigyen a mindennapokba. Ezért cserébe mindössze annyit kér, hogy bőségesen jusson neki napfény, legyen melegben, valamint kapjon elegendő vizet és tápanyagot. Ahhoz, hogy mindig a legjobb formáját mutassa, rendszeresen el kell távolítani róla a megfakult, elszáradt virágokat és hervadt leveleket. A Pelargonium for Europe (PfE) szakértői csokorba szedtek néhány tippet ahhoz, hogy a muskátli metszése hatékonyabb legyen.

A növény tökéletes megjelenéséhez, optimális egészségéhez és virágai bőséges számához elengedhetetlen, hogy rendszeresen eltávolítsuk hervadt vagy sérült leveleit. A muskátli így sokkal szemrevalóbb lesz, és ezzel az eljárással megelőzhetjük a növényt támadó betegségeket is. A nedvesség hatására ugyanis a hervadt virágok és levelek hajlamosak összetapadni, ezzel fogékonnyá téve a muskátlit a különböző gombabetegségekre. A harmadik ok a metszésre az, hogy az elhalt ágak eltávolítása serkenti a virágképződést, hiszen a muskátli így minden erejét ebbe fektetheti, ennélfogva a magképzéssel sem szükséges bajlódnia.

Mi a helyzet a muskátli „ernyőjével”?

A muskátli virágai fürtökben, úgynevezett ernyőben nőnek, amelyet sok-sok egyedi virág alkot. Furcsán hangzik, de az egy ernyőbe tartozó virágok többnyire nem egyszerre nyílnak, így előfordulhat, hogy egy fürt egyes virágai már elhervadtak, míg mások még el sem kezdtek virágozni. A muskátli szerelmeseinek ezért sokszor fájhat a szíve, hogy meg kell válniuk egy egész fürttől pusztán azért, mert található benne néhány barna virág. Fontos tudni azonban, hogy a virágokat egyesével is el lehet távolítani, azonban ha sok muskátlink van, számoljunk azzal, hogy ez elég időigényes folyamat lehet.

Vágás helyett törés

Nincs szükség késre vagy ollóra ahhoz, hogy eltávolítsuk az elszáradt virágokat, hiszen könnyedén kihúzhatjuk őket. Amennyiben a virágszirmok kissé fonnyadtak, de még nem hervadtak el, a tövüknél kell őket eltörni. Ha az egész ernyőt szeretnénk eltávolítani, kövessük két ujjunkkal a szárat egészen a hajtás tövéig, majd növekedési irányával ellentétesen törjük le.

Minden az időzítésen áll vagy bukik

A muskátli megmetszése sokkal könnyebb akkor, ha szárai bővelkednek a folyadékban. Ez akkor lehetséges, ha bőségesen megöntözzük, vagy egy felhőszakadás megspórolja nekünk a munkát. Ilyenkor hagyjuk, hogy elteljen néhány óra, majd kezdjük el a metszést.

Ha már az esőnél tartunk: a muskátli a növényvilág kemény legénye, hiszen végtelenül szívós és nem igényel sok törődést, azonban a viharos és esős időjárás még neki is feladja a leckét. A folyamatos esőzés és az erős szél leginkább a félig-dupla és a dupla virágú muskátli esetében jelent gondot. Ha nem tudjuk megvédeni a muskátlit ettől az időjárástól, ügyeljünk rá, hogy a lehető leggyorsabban eltávolítsuk a nedves és sérült virágokat, leveleket.

Öntisztító muskátli

Ha nem szeretnénk bajlódni a metszéssel, válasszunk olyan muskátlit, amely elvégzi helyettünk a piszkos munkát, azaz magától elhullajtja megsárgult virágait, amelyeket újakkal pótol. A legtöbb muskátli, ami képes magáról gondoskodni, a kocsányos fajták közül kerül ki. A fonnyadt leveleket persze továbbra is kézzel kell eltávolítanunk, ezt nem úszhatjuk meg!

Bolygónk gazdag élővilágának megismerése, óvása és megőrzése kiemelt téma volt a Planet Budapest 2023 Fenntarthatósági Expón. A Your Planet elnevezésű kiállításon az érdeklődők megtudhatták, hogy miként tehetnek lépéseket egy fenntarthatóbb élet felé, hogy ilyen módon részt vegyenek a természet védelmében.

Forrás és kiemelt kép: Red Lemon Media

search icon