Bécsben is elindult a „társkereső” méheknek és virágoknak
Bécsben is elindult a „társkereső” méheknek és virágoknak

Alsó- és Felső-Ausztria után Bécsben is elindult az ingyenes „társkereső” szolgáltatás méheknek és virágoknak.

Az ingyenes szolgáltatás segítségével, kertészek, borászok és más földtulajdonosok is bejelenthetik, hogy hova várják a méheket, a méhészek pedig egy időre odaköltöztethetik a méhkasaikat is.

A Bienenwanderbörse nevű ingyenes online platformot a Bécsi Agrárkamara üzemelteti, és méhészek, valamint földtulajdonosok regisztrálhatnak rá. Az online térképen a kertészek, borászok vagy nagy zöldterületekkel rendelkező cégek, önkormányzatok megadhatják, hova várják a méheket, a méhészek pedig a virágzás idejére odaköltöztetik a méhkasaikat.

Ezen felül, a méhészek is jelezhetik, hogy például repce- vagy napraforgóültetvényt keresnek méheik számára. A haszon így kölcsönös, hiszen a helybe vitt méhek több növényt tudnak beporozni, ami több termést is jelent. Az osztrák főváros hétszáz méhésze pedig több mézre számíthat, amit aztán a bécsiek ehetnek meg.

A Planet Budapest 2023 fenntarthatósági expón is a kiemelt témák közé tartozott állatfajaink védelme és fenntartása, melyet a Your Planet kiállítás mutatott be. A 18 szigetből álló tárlat több mint 6500 négyzetméteren kapott helyet, és különleges vizuális megoldásokkal tette kézzelfoghatóvá a fenntarthatósági és környezetvédelmi kihívásokat, melyekkel az élővilággal együtt szembe kell néznünk.

(MTI)

Fotó: Canva

search icon