Mit kezdjünk ezzel a rengeteg esővel?

Mit kezdjünk ezzel a rengeteg esővel?
Mit kezdjünk ezzel a rengeteg esővel?

Több folyónk árad az elmúlt napok csapadékos időjárása miatt. Készültség van a Tarnán, a Sajón, az Ipolyon, a Bodrogon és a Zagyván is. A klímaváltozás és ez a kiszámíthatatlan időjárás szorosan összefügg. Hatására a világon 30 százalékkal gyakoribbak a felhőszakadások, ugyanakkor a metropoliszok 70 százaléka küzd rendszeresen visszatérő aszályokkal.

Hazánkban évente 500-750 mm csapadékmennyiség hull, eloszlása azonban aránytalan. Egyre gyakoribbak a hosszan tartó aszályos időszakok, ugyanakkor a villámárvizek okozta kihívásokkal is meg kell küzdenünk. Ezért a fenntarthatóság érdekében kulcskérdés az esővíz-gazdálkodás.

Csapadék mennyiségi eloszlása

Bár a KSH adatait megvizsgálva az utóbbi években enyhe növekedést mutat a csapadék mennyisége, ez korántsem jelenti azt, hogy nincs probléma. A lehullott összmennyiség kis mértékű növekedésével szemben a csapadékos napok száma csökken, így az eloszlás egyre egyenetlenebbé válik.

Ezt igazolják az Országos Meteorológiai Szolgálat havi lebontású adatai is. Láthatjuk, hogy az elmúlt 30 évhez viszonyítva már 2020-as év is mekkora szélsőséget mutat. A szélsőséges időjárás egyrészt növeli a mezőgazdaság kitettségét az éghajlatváltozásnak, másrészt a természetes növénytakaró adaptálódási képessége is megkérdőjelezhető.

Havi csapadékmennyiségek 2020-ban az 1981–2010-es adatokhoz viszonyítva (homogenizált, interpolált adatok alapján)

Csapadékmegtartás a kertben

Ajánlott rendszeresen tisztítani az ereszeket, csatornákat, ha kell, alkalmazzunk lombfogó hálót. Gondoskodjunk a házunk előtti vízelvezető árkok, hidak, átereszek tisztán tartásáról is a tavaszi nagytakarítás során. Ezzel nem látványosan, de nagy mennyiségű vizet őrzünk meg a kertünk talajában.

Ha vízelvezetésről van szó, sokunknak a kulé kavics jut eszébe. De míg a kulé kavics vízfelvevő képessége térfogatának kb. 30%-a, addig egy műanyag szikkasztó blokk esetében 95% ez az arány. A példa is láttatja, érdemes utánanézni további nagyobb kapacitású, alacsonyabb költségű megoldásoknak a ház körüli vízgazdálkodás során.

Házi vízrendszerünket érdemes úgy kialakítani, hogy az összegyűjtött esővizet a locsolás mellett más célokra is felhasználhassuk, például mosás vagy WC öblítés.

Ehhez egy elkülönített vízvezetékrendszer szükségeltetik, hogy az esővíz ne keveredjen az ivóvízzel. Külön hálózat kiépítése igen költséges, és egyelőre nem is lehet a klasszikus befektetés/megtérüléssel számolni. Aki házépítés előtt áll, nekik érdemes elgondolkodni rajta. De szerencsére kerti felhasználásra pár tízezer forintból remek esőfogó megoldások léteznek.

forrás: magyarmezogazdasag.hu

search icon