Íme az első génmódosított banán
Íme az első génmódosított banán

Az ausztráliai és új-zélandi élelmiszerstandardok szervezete (FSANZ) emberi fogyasztásra alkalmasnak találta az első génmódosított banánfajtát.

Megrengette a világ banánágazatát az utóbbi években a Fusarium oxysporum f. sp. cubense gomba (TR4), az úgynevezett Panama-betegség, amelyre kifejezetten fogékony a szinte minden kontinensen egyeduralkodó banántípus, a Cavendish. A betegség Ázsiában jelent meg először, de már komoly károkat okoz Dél-Amerikában, és előfordul Ausztrália ültetvényeiben is.

Ezért az ausztrál Queensland Egyetem (QUT) kutatócsoportja a banán biotechnológiai program égisze alatt húsz éve dolgozik a TR4 elleni rezisztenciával rendelkező Cavendish banán nemesítésén. Az új, rezisztens QCAV-4 fajta a vadon élő, délkelet-ázsiai Musa acuminata ssp. malaccensis banán RGA2 génjének bevitelével jött létre. Az ausztrál kormányzattal és termelőkkel együttműködve ezt a QCAV-4 banánt több mint hét éve termesztik szabadföldi kísérletekben, és bebizonyosodott, hogy rendkívül ellenálló a TR4 kórokozóval szemben.

Az ausztrál kormány megadta az engedélyt a Queensland Egyetem kutatóközpontjának, hogy a genetikailag módosított QCAV-4 banánfajtát kereskedelmi forgalomba hozza.

Ez a világon az első GM-banán és az első ausztrál GM-gyümölcs. Az ausztrál és új-zélandi élelmiszerstandardok szervezete (FSANZ) pedig emberi fogyasztásra alkalmasnak találta a fajtát. Az ausztrál államok és területek kormányainak minisztereiből, valamint az ausztrál és az új-zélandi kormányból álló miniszteri tanácsnak hatvan napja van, hogy ratifikálja az FSANZ határozatát vagy felülvizsgálatot kérjen.

A tudományos élet hazai és külföldi képviselői a Planet Budapest 2023 fenntarthatósági expón is részt vettek. Az egészségmegőrzéssel kapcsolatban számos előadás és értékes tanács hangzott el, felhívva a figyelmet a természet adta gyógymódok rendszeres alkalmazására.

(Magyar Mezőgazdaság)

Fotó: Pixabay

search icon