Egy kutatás szerint minden nőnek jót tehet, ha banánt ehet
Egy kutatás szerint minden nőnek jót tehet, ha banánt ehet

Meglepő felfedezésre jutottak egy húsz éven át tartó kutatás során.

A banánnak magas a kálium- és magnéziumtartalma, de ez az avokadóról és a lazacról is elmondható. Mind a három segít ellensúlyozni a túl sós – infarktust és szélütést kockáztató – étrend hatásait, és csökkenti a vérnyomást.

Dr. Liffert Vogt, az Amszterdami Egyetem Orvosi Központjának klinikai professzora új felfedezése, hogy a kálium mennyiségének növelése nagyon jó hatással van az emberi és különösen a női szervezetre.

A kutatásban közel 25 ezer, 40 és 79 év közötti brit férfi és nő vett részt, akiket 19,5 évig követtek kérdőívekkel, és időről időre változtatták szervezetük káliumszintjét. Ennek következtében a nők vérnyomása csökkent, a férfiaknál viszont nem találtak összefüggést a kálium és a vérnyomás között.

A majd húszéves kísérlet során a résztvevők több mint fele került kórházba, vagy hunyt el szívbetegség miatt. A legtöbb káliumot fogyasztóknál azonban 13 százalékkal kisebb volt a szívbetegségek előfordulása, mint a legkevesebb káliumbevitellel élőknél.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) azt javasolja, hogy a felnőttek legalább 3500 mg káliumot és kevesebb mint 2 gramm nátriumot fogyasszanak naponta.

Egy átlagos méretű banán 400 mg káliumot, 100 gramm lazac 384 mg-ot, 100 gramm avokádó pedig 485 mg-ot tartalmaz. Professzor Vogt szerint az egészséges, szívbarát étrend nem csak a só korlátozásáról és a káliummennyiség növeléséről szól. Szorgalmazza, hogy az élelmiszeripari vállalatok is vegyenek részt az emberek egészségének javításában azzal, hogy a leginkább elterjedt nátriumalapú sót csökkentett nátriumtartalmú, kálium hozzáadásával előállított sóra cserélik.

(Forrás: index.hu Kép: pexels.com)

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

search icon