Az etióp hamis banán a klímaváltozás miatt válhat majd szuperélelmiszerré
Az etióp hamis banán a klímaváltozás miatt válhat majd szuperélelmiszerré

Egy új tanulmány szerint az Etiópián kívül szinte ismeretlen növény akár 100 millió ember élelmezését is biztosíthatja majd a jövőben, mindezt úgy, hogy közben a klímaváltozásnak is ellenáll majd.

A kutatások szerint a növény Afrika számos pontján termeszthető lenne, ugyanis vadon termő, nem ehető rokonai a kontinens nagy részén megtalálhatók. A jelenleg csak Etiópia egy részén fogyasztott etióp banánból (eredeti nevén enset, latinul Ensete ventricosum) a helyiek kását és kenyeret készítenek.

Ellentétben azonban a növény közeli rokonának számító banánnal, termése nem ehető. Magas keményítőtartalmú szárát és gyökerét fogyasztják, méghozzá erjesztve. Etiópiában nagyjából 20 millió ember fogyasztja.

Ez a növény nagyon fontos szerepet játszhat az élelmiszer-biztonság és a fenntartható fejlődés kérdésében.

–mondta Dr. Wendawek Abebe, az etiópiai Awasa Hawassa Egyetem munkatársa

Az emberiség által fogyasztott kalóriák közel fele három fajból, a rizsből, kukoricából és búzából származik, így kiemelt fontosságú, hogy találjunk olyan más növényeket, melyek nagy szerepet tudnak játszani az élelmezésben. A kelet-afrikai térségben ezt a szerepet az hamis banán is részben be tudja majd tölteni.

Ahogy Dr James Borell, a Kew-i Királyi Botanikus Kert kutatója mondta a BBC-nek, a hamis banánnak van néhány egészen különleges tulajdonsága. Például bármikor el lehet ültetni, és bármikor betakarítható, és évelő. Sokan úgy nevezik, az éhség elleni fa. Ezek a tulajdonságok pedig alkalmassá teszik arra, hogy az ínségesebb időkben helyettesítse az egyéb alapvető élelmiszereket. (BBC)

search icon