Etiópia új duzzasztógátjával a Nílus elapasztására készül, Egyiptom tiltakozik
Etiópia új duzzasztógátjával a Nílus elapasztására készül, Egyiptom tiltakozik

Etiópia egyoldalú döntéssel elkezdte feltölteni a Kék-Níluson épülő duzzasztógátjának víztározóját. Egyiptom a napokban az ENSZ Biztonsági Tanácsához fordult és határozottan elutasítja déli szomszédjának lépését.

Etiópia még 2010-ben kezdte építeni a Nagy Etióp Reneszánsz Duzzasztógátat a Kék-Níluson. Az ország tervei szerint az erőmű segítségével Afrika legnagyobb energiaexportőrévé válnának. A nagy mennyiségű tiszta energiának azonban ára van, a folyó alsóbb szakaszán elhelyezkedő Egyiptom pedig igen nehéz helyzetbe kerülhet. A tározót tavaly az első szakaszban már elkezdték feltölteni, idén azonban a tavalyi mennyiség többszörösét tervezik a tározóba engedni.

Ahogy az MTI írja, a Nílus Egyiptom számára létfontosságú. A mezőgazdaságban, az iparban és a hazai édesvíz-szükséglet kielégítésében ugyanis nélkülözhetetlen szerepet játszik, ráadásul a százmilliós ország ivóvízkészletének 90%-át biztosítja.

Egyiptom mellett a szintén érintett Szudán is tiltakozik. A két ország olyan egyezményt szeretne, amely szabályozná az Etiópia által továbbengedett vízmennyiséget, különösen szárazság idején. Az eddigi tárgyalások azonban hosszabb-rövidebb idő után mindig zátonyra futottak.

Egyiptom vízgazdálkodásért felelős minisztere, Abdel-Áti Szajed Mohamed Halil szerint a víztározó feltöltésének folytatása veszélybe sodorja a nemzetközi békét és biztonságot, és súlyosan sérti a nemzetközi jogot. Az ENSZ BT várhatóan ma tárgyalja meg a problémát.

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

search icon