Az emberszabású majmok elveszíthetik afrikai otthonuk 90%-át
Az emberszabású majmok elveszíthetik afrikai otthonuk 90%-át

Az emberiség legközelebbi rokonai, az emberszabású majmok egy a Diversity and Distributions című folyóiratban megjelent tanulmány előrejelzései szerint az elkövetkező évtizedekben elveszíthetik afrikai hazájuk 90 százalékát.

A gorillák, csimpánzok és bonobók már most is veszélyeztetettek vagy kritikusan veszélyeztetettek. A tudósok szerint azonban a klímaválság, a vadon élő területek ásványkincsek, fa és élelmiszer miatt történő elpusztítása, valamint az emberi népesség növekedése együttesen 2050-re megtizedeli az életterüket. Az előrejelzett területveszteség fele a nemzeti parkokban és más védett területeken lesz. Ugyan néhány új terület éghajlati szempontból alkalmas élőhellyé válhat a majmok számára, de a kutatók kételkednek abban, hogy időben be tudnak vándorolni ezekre a területekre. Bár a becsült élettér csökkenés drasztikus, Közép- és Nyugat-Afrikában a majmok mai elterjedési területei már most is sokkal kisebbek, mint a múltban.

A kutatók az elemzéshez a Nemzetközi Természetvédelmi Unió (Union for Conservation of Nature’s) majmok adatbázisának adatait használták fel a fajok populációiról, veszélyeiről és a természetvédelmi intézkedésekről több száz helyszínen 20 év alatt. Ezután modellezték a globális felmelegedés, az élőhelyek pusztulása és az emberi népességnövekedés együttes jövőbeli hatásait.

A legtöbb majomfaj a síkvidéki élőhelyeket kedveli, de az éghajlati válság miatt egyes síkvidékek melegebbé, szárazabbá és sokkal kevésbé alkalmassá válnak. A magaslatok vonzóbbá válnak, feltéve, hogy a majmok el tudnak jutni oda, de ahol nincs magaslat, ott a majmoknak nincs hová menniük.

A kutatásban közel 50 egyetem, kutatóintézet és természetvédelmi szervezet tudósai vettek részt. Két forgatókönyvet elemeztek: az egyikben intézkedéseket tesznek az éghajlatváltozás, az élőhelyek csökkenése és az emberi népességnövekedés megfékezésére, a másikban pedig keveset tesznek. Végül viszonylag kis különbséget találtak az előre jelzett tartományveszteségekben: az első forgatókönyv szerint 2050-re 85%-os, míg a második forgatókönyv szerint 94%-os lesz a veszteség.

Az emberszabású majmok legnagyobb védelméhez leginkább a gazdag nemzetek fogyasztói járulhatnak hozzá, akik a fenntartható módon előállított termékeket követelik. Jelenleg a mobiltelefonokhoz használt ásványi anyagok, a fa és a pálmaolaj exportja a fő hajtóereje a majompopulációk csökkenésének.

(Guardian)

(fotó: pixabay – mtanenbaum)

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

search icon