Izgalmasan telnek a napok a nemzeti parkokban
Izgalmasan telnek a napok a nemzeti parkokban

Egyrészt a legtöbb nemzeti parkunk napokon belül újra megnyithatja kapuit a korlátozások feloldásával, másrészt pedig a természet is sorra hozza csodáit, melyek miatt érdemes minél több időt a szabadban töltenünk.

A Kiskunsági Nemzeti Park híre szerint bár még tart a dürgés, megkezdődött a túzokok tojásrakása. A hazánkban fokozottan védet madárból nagyjából 600-650 példány él a Kiskunságon, a túzokvédelmi programnak köszönhetően pedig számuk az elmúlt években növekedésnek indult.

Kiemelt jelentőségű, hogy a mostani, tojásrakási időszakban a fészkelőhelyeket minél háborítatlanabbul hagyjuk, hogy ezzel ne veszélyeztessük a fészkelés sikerességét. Ez ráadásul idén még fontosabb lehet, hiszen az aszályos tavasz miatt várhatóan kevés jó költőhelyet találnak a madarak.

Szintén a napokban történt, hogy a Körös-Maros Nemzeti Parkban feltűnt két batla. Ezek a különleges szépségű, színes tollazatú madarak az íbiszfélék családjába tartoznak. Hazánkban a múlt század elejéig több száz batlapár költött, ám később ismeretlen okból elmaradtak.

Egy pompás szépségű batla

Legközelebb csak az 1970-es években jelentek meg újra, napjainkban pedig már néhány költőpár is van az országban, többségük a Hortobágyon. A Dél-Alföldön ritka vendégek, legutóbb 13 évvel ezelőtt láttak batlákat a környéken.

Szerencsére kevésbé ritka, de szintén védett a napokban virágzásnak indult sápadt kosbor, mely az orchidea-félék családjába tartozó csodás növény. A félárnyékos helyeken előforduló növényről a Duna-Dráva Nemzeti Park számolt be honlapján.

Sápadt kosbor bújik meg a harmatos fűben

A cikkben felhasznált képek forrása a wikipedia.

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

search icon