Kiderült, hogy kik a világ legnagyobb műanyagszennyezői
Kiderült, hogy kik a világ legnagyobb műanyagszennyezői

A Coca-Cola, az Unilever és a Nestle is bekerült a műanyaghulladékot leginkább szennyező öt vállalat közé. A Coca-Cola már ötödik éve áll a lista élén. Ez különösen kínos annak fényében, hogy az élelmiszer- és italgyártó cég szponzorálja a jelenleg Egyiptomban zajló COP27 konferenciát.

Ahelyett, hogy az élelmiszergyártó és forgalmazó cégek az előállítási és csomagolási folyamatokat egyre környezetbarátabbá tennék, nem tesznek sokat. Többek szerint a kormányoknak arra kell kényszeríteniük a szennyezőket, hogy fektessenek be az újrafelhasználásba és az alternatív termékszállítási rendszerekbe, amelyek eleve elkerülik a problémát.

A kormányoknak világszerte most már megvan az indokuk és lehetőségük arra, hogy egy globális műanyagipari szerződéssel hatékonyan kezeljék és visszafordítsák a műanyagszennyezés okozta válságot

– mondta el Rosa Pritchard, a ClientEarth szakjogásza.

A kutatási eredmény a Break Free From Plastic 2022-es éves munkájából származik, amelynek során a Mondelez International, az Unilever, a Nestle és a PepsiCo is az első ötben szerepelt, mint a legnagyobb szennyezők. De mit tesznek a kormányok világszerte a műanyaghulladék ellen? Az öt legnagyobb szennyező egy olyan kutatás során derült ki, amelynek során 87 országban 200 000 civil tudós elemezte a strandokon és máshol összegyűjtött szemetet.

A Break Free From Plastic az eredményeket felhasználva csatlakozik a jogilag kötelező erejű mechanizmusokat és végrehajtási politikákat tartalmazó felhívásokhoz. A kutatás azt bizonyítja, hogy nem bízhatunk abban, hogy a vállalatok saját maguk határozzák meg klímacéljaikat.

Idén márciusban az ENSZ Környezetvédelmi Ügynökségénél tárgyalások kezdődtek a műanyagszennyezés megoldását célzó keretrendszerről. A tárgyalások azonban még nem vezettek eredményre. 2018-ban az ENSZ elindította a műanyaggazdaság globális kötelezettségvállalási mechanizmusát, amelyet a fogyasztói vállalatok önkéntes aláírásával lépett életbe. Egy 2022-es előrehaladási jelentés szerint azonban a 2025-re kitűzött célokat szinte biztosan nem fogják elérni.

A világ legnagyobb műanyagszennyezői minden nap teleszórták a bolygót műanyaghulladékkal, teszi hozzá Rosa Pritchard szakjogász. A fogyasztók, a részvényesek és a nem kormányzati szervezetek peres eljárásokhoz fordulhatnak, hogy felrázzák ezeket a vállalatokat a műanyagokkal kapcsolatos kábulatukból. Ugyanakkor ismerjük a műanyagszennyezés és a műanyag életciklusa által okozott károkat, így a vállalatokat felelősségre vonó perek csak idő kérdése, mondja a szakjogász.

(forrás: euronews.com/green)

search icon