A brit műanyaghulladék még mindig illegálisan külföldön landol
A brit műanyaghulladék még mindig illegálisan külföldön landol

Egy pártközi bizottság az Egyesült Királyság műanyaghulladék-kivitelének betiltását szorgalmazza. A brit műanyaghulladékot ugyanis még mindig illegálisan rakják le és égetik el külföldön, ami „sokkoló” és „visszafordíthatatlan” hatásokhoz járul hozzá az emberi egészségre és a környezetre.

Egy pártközi bizottság az Egyesült Királyság műanyaghulladék-exportjának általános betiltását szorgalmazza 2027-re, miután megállapították, hogy a hulladék kereskedelem olyan mérgező anyagokkal terheli a befogadó országok talaját, amelyek rákkal, májbetegségekkel, bőrelváltozásokkal és rendellenes magzatfejlődéssel hozhatók összefüggésbe.

A bizottság szankciók jelentős szigorítását javasolta, mivel a hulladékbűnözés alacsony kockázatú, magas hozamú cselekedetté vált, a jelenlegi büntetések pedig nem elegendőek az illegális tevékenység visszaszorításához.

Egy új jelentésben a Környezetvédelmi, Élelmiszerügyi és Vidéki Bizottság megállapította, hogy az Egyesült Királyság a műanyag csomagolási hulladékának több mint 60%-át külföldre küldi, aminek számos gazdasági, társadalmi és egészségügyi következménye van azokra az országokra nézve, amelyek kevésbé képesek fenntartható módon ártalmatlanítani az anyagokat. A leggyakoribb úti cél Törökország, ahol nyomós bizonyítékok kerültek elő a délkeleti Adana tartományban lerakott brit műanyaghulladékról.

A bizottságnak nyilatkozva Nihan Temiz Atas, a Greenpeace munkatársa „visszafordíthatatlannak és megdöbbentőnek” minősítette a környezetre és az emberi egészségre gyakorolt ​​hatásokat, hozzátéve, hogy „a terepen talált műanyaghulladék 80%-a az Egyesült Királysághoz tartozik”.

Egy brit műanyagfelmérés szerint az újrahasznosítás önmagában nem elegendő

A bizottság elnöke, Sir Robert Goodwill azt mondta, hogy Nagy-Britannia „függővé vált hulladékának tengerentúli exportjától”, és „valaki más problémájává tette”. A kérdés tisztázása érdekében a képviselők 2027 végéig az Egyesült Királyság műanyaghulladékának minden kivitelének betiltását szorgalmazzák, és 2023 márciusáig közzéteszik az ennek elérésére vonatkozó ütemtervet.

A problémás anyagok használatának némi csökkenése és az újrahasznosított tartalom új termékekben történő felhasználásának növekedése ellenére a bizottság úgy találta, hogy a komplett műanyaghulladék-kezelés terén elért haladás az elmúlt években megtorpant.

A képviselők azt mondták, hogy bizonyos célokat egyértelműbbé, könnyebben mérhetővé és ambiciózusabbá kell tenni, különös tekintettel a keletkező hulladék mennyiségének csökkentésére, mielőtt az újrahasználatot és az újrahasznosítást szorgalmaznák.

Nagyon világosak voltunk, hogy az Egyesült Királyságnak többet kellene otthon kezelnie a hulladékból, és ezért elkötelezettek vagyunk a műanyaghulladék exportjának betiltása mellett. Az illegális hulladékexportot – többek között Törökországba – is szigorúbb ellenőrzésekkel korlátozzuk, és akikről kiderül, hogy illegálisan exportálnak hulladékot, két év börtönbüntetésre és korlátlan pénzbírságra számíthatnak.

– mondta a Környezetvédelmi, Élelmiszerügyi és Vidéki Ügyek Minisztériumának (Defra) szóvivője

(Forrás: independent)

search icon