Kudarat – az élelmiszer-hulladékból és algákból készült fenntartható biobőr
Kudarat – az élelmiszer-hulladékból és algákból készült fenntartható biobőr

Alga, élelmiszer- és rosthulladék felhasználásával hozott létre szintetizált bőralternatívát Divya Verma indiai tervező, a Kudarat hasonlít az állati bőrre, vízálló, komposztálható, antimikrobiális és jó szakítószilárdsággal rendelkezik, így tökéletes a gyakorlati alkalmazásokra, emellett állatbarát is.

Divya útja a bőr újbóli feltalálása felé azzal kezdődött, hogy figyelte édesanyját, amint szorgalmasan komposztálja az összes szerves és élelmiszer-hulladékot otthon, majd a befolyt összegből egy valóságos kertet alakít ki növényekből, gyümölcsökből és virágokból.

Miközben kutattam a tápanyagértékeket, megtudtam, hogy az élelmiszerhulladék hogyan kerül a szeméttelepekre, rothad el és bocsát ki káros üvegházhatású gázokat, például metánt, ami hozzájárul a globális felmelegedéshez

– mondta a tervező.

A Kudarat természetes rosthulladékot használ, amelyet természetes kötőanyagok, algákból származó biopolimerek és természetes vízszigetelő anyagok segítségével kötnek össze. Miután a biobőr lapok elkészültek, az élelmiszer- és virághulladékból, például zöldséghéjból, dióhéjból, faforgácsból, rózsából és körömvirágból származó természetes színekkel festik meg őket.

Az anyag kifejlesztése nem igényel nagy föld- vagy vízkészleteket, és nem vezet szén-dioxid-kibocsátáshoz. Nem tartalmaz vegyszereket, és az előállításához 100 Celsius-fok alatti hőmérsékletre van szükség, valamint energiatakarékos

– közölte Divya.

A bőr ugyanolyan jól néz ki, olyan érzésű és tartós, mint a hagyományos állati bőr, és még díszítésre és hímzésre is alkalmas. Ha pedig mégis szemétbe kerül, 8-12 hét alatt természetes módon lebomlik, miközben nulla káros vegyi anyagot hagy maga után.

(Forrás: yankodesign.com; Képek: gp-award.com)

search icon