Kulacsdilemma – Melyik a jobb: a műanyag, a fém vagy az üveg?
Kulacsdilemma – Melyik a jobb: a műanyag, a fém vagy az üveg?

Tudtad, hogy 1 év alatt közel félmilliárd, pontosan 481,6 millió műanyag palackot használunk el világszerte? Érdemes mindig magunknál tartani a saját palackunkat, főleg azért, mert Magyarországon kiváló a csapvíz. De vajon melyik tartós palack bizonyul a legjobb megoldásnak? Ennek jártunk utána.

Mit jelent pontosan az a félmilliárd műanyagpalack?

  • 40 milliárd műanyag palackot havonta,
  • 1,3 milliárd műanyag palackot naponta,
  • 54,9 millió műanyag palackot óránként,
  • és… majdnem 1 millió műanyag palackot minden percben.

Ez talán a legfőbb indok, amiért egyre többen választják a kulacsokat, amelyeket egyébként Magyarországon még Budapesten is kiváló minőségű csapvízzel lehet megtölteni. A műanyag palackok környezetkárosító hatását tehát szinte már mindenki ismeri, azonban az egészségügyi kockázatait sem hagyhatjuk figyelmen kívül. Csupán a jéghegy csúcsa, hogy a műanyag flakonokban található BPA összefüggésbe hozható számos betegséggel, beleértve a rákot, a terméketlenséget és még bizonyos születési rendellenességeket is.

Mi az a BPA?

A BPA (biszfenol-A) olyan vegyi anyag, amelyet sok termékhez hozzáadnak az előállítás során, legyen szó üdítős-, ásványvizes vagy tisztítószeres flakonról. Az 1890-es években fedezték fel, de csak az 1950-es években ismerték fel a vegyészek, hogy más vegyületekkel keverve erős és kemény, avagy nyúlékony műanyagot képez. Napjainkban a BPA-tartalmú műanyagokat általában élelmiszertartályok, üdítős- és vizespalackok, cumisüvegek gyártására használják. Ezáltal napi szinten találkozhatunk vele, egészségünket hatalmas kockázatoknak kitéve. Amennyire csak tudjuk, kerüljük! Tekintsük az egészségünk védelmét még egy oknak, amiért a fenntarthatóbb kulacsokat választjuk!

A használt ásványvizes palack ideig óráig jó lehet kulacsnak, de hosszútávon, főleg akkor, ha hő is éri, káros anyagok szabadulhatnak fel belőle.

Alternatíva: a kulacs, újrahasználható palack

Nagy rá az esély, hogy ha a Greendex olvasója vagy, a fenntarthatóság jegyében vagy már használsz kulacsot, vagy tervezel venni. Ha az utóbbiról van szó, akkor az alábbi listánk segíthet abban, hogy melyik típusú kulacsnak mi az előnye. Talán könnyebb lesz választanod. Egy jó újrahasználható palack akár évekig is kitarthat anélkül, hogy cserére szorulna.

Vannak, akik újrahasználják az eldobható műanyag palackokat. Ezt azonban semmiképp sem ajánljuk. Az olcsó eldobható vizes palackok 1-es típusú műanyagból, avagy PET-ből (polietilén-tereftalátból) készülnek. A PET-palackok nem újrafelhasználhatóak, mivel nem elég tartósak ahhoz, hogy kibírják a használatot, a tisztítást és az újrafelhasználást. Ezekben a palackokban repedések keletkezhetnek, és a baktériumok könnyen elszaporodhatnak. Ez különösen akkor igaz, ha a palackot meleg helyen tároljuk.

Fontos, hogy a környezettudatosság mellett az egészségünket is tartsuk szem előtt, amikor arról döntünk, hogy mi kerül a szervezetünkbe. Hogy segítsünk helyesen választani, összegyűjtöttük a ma kapható legegészségesebb vizespalackokat.

Számos olyan kulacs létezik, amelynek „extra” sajátosságai vannak, például a hőmérséklet szabályozhatósága, a tartósság vagy a beépített vízszűrés. Az újrahasználható palackok drágábbak, de áruk idővel bőven megtérül. Nézzük meg – anyagtípusokra lebontva –, mire érdemes odafigyelni, milyen palackot vagy kulacsot érdemes vásárolni!

Üvegpalackok

Az üveg az első helyezett az újrahasználható vizespalackok kategóriájában. Több okból is a legbiztonságosabb és a legjobb anyag mind az élelmiszerek, mind a folyadékok tárolásához. Az üvegpalackok semmilyen mértékben nem befolyásolják a víz ízét. Az üveg vegyszermentes, természetes anyagokból készül, és mosogatógépben mosható. Talán egyetlen dolgot érdemes kideríteni: hogy ólmot és kadmiumot tartalmazhat-e. Ezt általában a gyártás során vizsgálják, de a mai üvegedényekre már nem jellemző.

Újrahasználható, de BPA-mentes műanyag palackok

A műanyagok kapcsán a cikk elején hoztuk szóba a BPA-t. Nagyon fontos, hogy ha már tartósabb műanyag palackra váltunk, ez mindenképp BPA-mentes legyen. Ezeknek a palackoknak az a nagy előnyük, hogy olcsóak, bírják a gyűrődést és még könnyűek is, de kicsit nehezebb őket tisztán tartani, mint az üveget.

Acélkulacsok

A rozsdamentes acélból készült palackok anyaga „kulináris minőségű” acél. Sokféle méretben és különböző színekben kaphatók. A rozsdamentes acél használatával kapcsolatban nincsenek ismert biztonsági aggályok, feltéve, hogy valóban rozsda- és ólommentesek. Erről mindenképp próbáljunk információt szerezni vásárlás előtt!

Az üvegpalackokban lévő vízzel összehasonlítva – egyesek szerint – az acélpalackokban tárolt víz fémes ízűvé válik, ráadásul a nyári melegben túlságosan felmelegedhet. Ellenben a régi, jól bevált termoszokat nem csak télen érdemes elővenni, nyáron is alkalmasak a víz hidegen tartására.

Alumíniumpalackok

Az alumíniumpalackok – habár úgy néznek ki, mint a rozsdamentes acélból készültek – valójában nagyon különböznek tőlük. Az alumínium egyik tulajdonsága, hogy reakcióba lép a savas folyadékokkal, ezért az alumíniumpalackokat zománc- vagy epoxibevonattal kell ellátni. Ez a bevonat ugyanakkor idővel lekophat.

Mivel az epoxiban gyakran a BPA a fő összetevő, ez egyúttal sajnos azt is jelenti, hogy az alumíniumpalackok hosszú távon nem biztonságosak.

A rozsdamentes acélhoz hasonlóan az alumínium is behorpad, illetve nem mosható mosogatógépben.

search icon