Mi ez a barna kígyó a kertemben? – Lábatlangyík!

Mi ez a barna kígyó a kertemben? – Lábatlangyík!
Mi ez a barna kígyó a kertemben? – Lábatlangyík!

Sokan egyből kígyónak hiszik. Ha azonban jobban megfigyeljük, feltűnnek a különbségek. Félni egyáltalán nem kell tőle, viszont nagyon jó, ha beköltözik a kertedbe, ugyanis a lábatlangyík igen hasznos élőlény.

A kertünkben már egy egész kolónia lakik. Amikor először találkoztam velük, én is elgondolkodtam, mégis kik lehetnek ők. A kígyó általában az első tipp, pedig ha egy kicsit jobban szemügyre vesszük, hamar kiderül, hogy gyíkról van szó.

Barnás vagy pettyes

Akár félméteresre is megnőhet, de ennek majdnem a fele a farka. Nehéz belőni, hol kezdődik a gyík, és hol a farok, ugyanis alig lehet észrevenni a „határvonalat”. Apró pikkelyek borítják a testét, de mivel ezek egymásra simulnak, a bőre teljesen simának tűnik. A feje kicsi, alig lehet elkülöníteni a testtől.

A kékpettyes lábatlangyík könnyen megkülönböztethető a közönségestől.
Kép: canva

Színe változatos, de alapvetően a barnás árnyalatok dominálnak. A nőstények és a hímek mintázata eltérő, a hátuk közepén két sötét csík fut, és testük oldala is sötétebb. Ezzel szemben ez a hímeknél nem figyelhető meg. Több alfajuk is ismert, például a kékpettyes lábatlangyík, valamint a fent leírt és leggyakrabban megfigyelt közönséges lábatlangyík. Magyarországon általában velük találkozhatsz, de a görög lábatlangyík és a peloponnészoszi lábatlangyík is ebbe a csapatba tartozik.

Miben különbözik a lábatlangyík a kígyótól?

A kígyóétól eltérően a farka lekerekített, a feje gyíkokhoz méltóan magasabb, teste tömör és merev, már mozgása is árulkodó. És a leginkább megkülönböztető jel az, hogy a szemhéjait lecsukja.

Ártalmatlan, kedves állat a lábatlangyík.
Kép: canva

Hol találkozhatsz a kuszmával?

Népiesen kuszmának is hívják. A kékpettyessel és a közönségessel is találkozhatsz itthon. Míg előbbi a Dunától keletre, utóbbi főleg a Dunántúlon éldegél. Egyáltalán nem meglepő, ha az erdős, mezős területeken rájuk lelsz, ugyanis az erdei, cserjés részeket kedvelik igazán. Erdőszélen, túraösvényeken szeretnek sütkérezni, de a megfelelő búvóhelyet igencsak előnyben részesítik. Ezek korhadó fák, farönkök, kőrakások is lehetnek. Valamint – amit a közeli erdőnek hála mi is tapasztalunk – a kertekben is szívesen megtelepednek.

Gyíkcsalád
Kép: Canva

Miért jó, ha hozzád is beköltöznek?

Na, persze nem a lakásodba! A kertben azonban igencsak értékes társak lehetnek. Reggel és alkonyatkor aktívak, eső után sokkal könnyebb megfigyelni őket. Reggel jöhet egy kis napozás, de ettől nem különösebben gyorsulnak fel, sőt, meglehetősen lassú, esetlen mozgásuk van. Ez pedig szorosan kötődik az életmódjukhoz és a táplálkozásukhoz: a lassú prédát részesítik előnyben. Így jaj nektek, meztelencsigák, giliszták vagy rovarlárvák! Április végén és májusban indul a családalapítás időszaka. Párosodáskor állkapcsukkal kapaszkodnak a nősténybe. Egy ilyen légyottot volt szerencsém közelről is látni, egy nagy adag fű alá rejtőztek el, amikor megzavartam őket (ezúton is elnézést kérek), meglehetősen ijesztő látványt nyújtottak, ahogy egymásba kapaszkodtak.
Elevenszülők, augusztusban, szeptemberben jön el a gyermekáldás ideje, és a kicsikkel sokkal ritkábban fut össze az ember. Októberben hibernálják magukat, farönkök alatt, sziklahasadékokban keresik meg téli ágyukat.

Jobb, ha nem fogod meg őket, mert ennek – mint más gyíkoknál is – farokvesztés lehet a vége. Kígyók, emlősök és madarak is lesnek rájuk, így épp elég tőlük megvédeni magukat.

Még egy ok, hogy ne égesd el a holtfákat
Kép: canva

Védett állat, de nem csak ezért érdemes békén hagyni. Remekül csigamentesíti a kertet, békés és különleges hüllő. Így ahelyett, hogy megijednél tőle, inkább tedd gyíkbaráttá a kertet! Szívesen elbújik gallyak, farönkök alá, de egy pár nagy kupac levágott fű is remek otthon számára. Ha nem nyírod minden másnap félcentisre a füvet, remekül el tud bújni. Nálunk is azóta szaporodtak el, amióta meghagyjuk a füvet bizonyos helyeken. Ahol nem gyakran járunk, ott remek otthonra leltek.
A lábatlangyík ékes példája annak, milyen szuper, ha a kertedbe is beköltözik az élet és a természet, mivel hagyod, hogy kicsit minden élőlény a maga ura lehessen.

Kiemelt kép: canva

Forrás

A fenntarthatósággal és azzal, hogy mi mit tehetünk bolygónk védelméért, a Planet Budapest 2023 Fenntarthatósági Expó kiemelten foglalkozott.

search icon