Laguna Beach betiltja a léggömbök használatát az óceánok védelme érdekében
Laguna Beach betiltja a léggömbök használatát az óceánok védelme érdekében

Laguna Beach – a szörfösökről, hullámokról és dombokról ismert kaliforniai város – szigorú tilalmat vezetett be a léggömbök árusítására és használatára arra hivatkozva, hogy a lufik hulladékként veszélyt jelentenek az óceánok élőlényei számára.

A városi tanács által meghozott határozat értelmében 2024-től tilos lesz léggömböt használni közterületen vagy városi rendezvényeken, a szabályszegők pedig akár 500 dolláros bírságra is számíthatnak. A magánterületekre nem vonatkozik a tilalom

Maryland és Virginia 2021-ben már betiltotta a léggömbök szándékos felbocsátását, Hawaii 2022-ben követte a példát, New York és Florida pedig hasonló intézkedéseket fontolgat. A szakértők szerint a műanyag zacskókhoz és más szennyező anyaghoz hasonlóan a léggömbök betiltása is egyre szélesebb körben elterjedhet, ahogy tudatosul, hogy ez a népszerű partykellék milyen károkat okoz a környezetnek.

Anja Brandon, az Ocean Conservancy nonprofit környezetvédelmi csoport amerikai műanyag-politikáért felelős igazgatója szerint a tengerparti városok élen járnak a Laguna Beach-ihez hasonló, vagy akár szigorúbb lufitilalom bevezetésében. Ez részben azért van, mert a tengerparti városok saját bőrükön tapasztalják a környezeti hatásokat, ráadásul fizetniük is kell a strandok megtisztításáért.

A léggömbök esetében a legnagyobb veszélyt maga a latex jelenti, amelyet a tengeri emlősök és a tengeri teknősök megehetnek. A latexből készült léggömbök lenyelve 32-szer nagyobb valószínűséggel pusztítják el a tengeri madarakat, mint a kemény műanyag, így számukra ez a legveszélyesebb tengeri hulladék.

Ez azért van így, mert a latex léggömbök puha, képlékeny anyagból készülnek, amelyek könnyen beilleszkednek a madarak gyomorüregébe vagy emésztőrendszerébe, elzáródást, éhezést és pusztulást okozva

– mondja Lara O’Brien, a Nemzeti Óceán- és Légkörkutatási Hivatal (NOAA) szakértője.

Bár sok gyártó állítása szerint biológiailag lebomló latexballonokat készít, ezek mégis olyan lágyítószereket tartalmaznak, amelyek akadályozzák a lebomlási folyamatot. Ráadásul ahogy Kara Wiggin, a Scripps Institution of Oceanography kutatója mondta, sok, a talajban esetleg lebomló anyag nem biztos, hogy az óceánban is lebomlik. Emellett a lufik zsinórja is veszélyes lehet, az állatok nyaka és egyéb testrészei köré tekeredhet, sőt, kutatók madarak gyomrában is találtak már madzagot.

Túl korai lenne még megmondani, hogy ezeknek a tilalmaknak van-e pozitív hatása, de az Ocean Conservancy minden évben megszervezi a nemzetközi part menti takarítási projektjét (International Coastal Cleanup, ICC), és adatokat vezet arról, hogy milyen szemetet találnak. Ennek segítségével talán pontosabb eredményekről tudnak majd beszámolni a közeljövőben.

(Forrás: The Guardian)

search icon