A The Ocean Cleanup új flottát vet be a csendes-óceáni műanyaghulladék eltávolítására
A The Ocean Cleanup új flottát vet be a csendes-óceáni műanyaghulladék eltávolítására

Még 2018-ban a The Ocean Cleanup egy lassú mozgású, System 001 nevű rendszert tervezett, amely a nagy csendes-óceáni szemétsziget néven ismert szemétörvényen keresztül gázolva egy hatalmas háló segítségével távolítja el a hulladékot az amerikai partok és Japán között húzódó óceánrészen.

A nonprofit szervezet, amely 2040-re a lebegő műanyag 90 százalékától szeretné megszabadítani az óceánt, most a gép harmadik verzióját tervezi, amely az eddigi legnagyobb és leghatékonyabb modell lesz.

Amikor az óceánok megtisztításáról van szó, a méret számít – áll az új technológiáról szóló közleményben. A nagyobb rendszerek kevesebb támogató hajót jelentenek, amelyek a fő költségtényezőt (és a fő szén-dioxid-kibocsátót) jelentik a műveleteink során. Röviden, a nagyobb rendszerek alacsonyabb kilogrammonkénti költséget jelentenek

– áll a szervezet közleményében.

 A System 002 2022 júliusától több mint 100 000 kilogramm műanyagot távolított el.

A The Ocean Cleanup újonnan készített koncepcióvideója szerint a System 03 három hajóból fog állni, amelyek drónokra támaszkodva azonosítják a legfontosabb hulladékpontokat. A hajók egy hatalmas, 2500 méter széles és négy méter mély hálórendszert fognak vontatni, amely a célzott területeket átfésüli, hogy összegyűjtse a hulladékot, és egy jelentős méretű visszatartási zónába vezesse. Miután összegyűjtötték és kihúzták a vízből, a hulladékot konténerekbe rendezik, és újrahasznosításra küldik.

A The Ocean Cleanup a tervek szerint az elkövetkező hónapokban létrehoz egy tíz System 03-ból álló flottát, amely a szervezet becslése szerint elég erős lesz ahhoz, hogy a terület nagy részét helyreállítsa.

(Forrás: thisiscolossal.com)

search icon