Lehet, hogy túlzásba visszük a mosást?
Lehet, hogy túlzásba visszük a mosást?

Ha nem feltétlenül muszáj, ne mosd ki. Ez az ökölszabály – mondta Stella McCartney angol divattervező egy közelmúltban megjelent interjúban.

McCartney hozzátett egy másik fontos szabályt is: a koszt hagyni kell megszáradni a ruhákon, majd le kell kefélni. Véleményével nem mindenki ért egyet, de vajon mi van a divattervező kijelentése mögött, tényleg megéri nem mosni? – tette fel a kérdést a G7-en Bagyinszki Dániel.

A BBC megkérdezett néhány divatszakmabelit, például Chip Berghet, a Levi’s ügyvezető igazgatóját, aki hasonló véleményen van: 10 éve nem mosta ki a farmernadrágját, és ez szerinte teljesen rendben van.

A ruhák tartósságának megőrzése érdekében más megszólalók is inkább azt javasolták, hogy a farmerünkön csak a szennyezett területet tisztítsuk meg, illetve hogy szellőztessük ki a ruhadarabot a viselések között. 

A kevesebb mosásnak van még egy előnye. A ruháink nagy része nejlonból, akrilból, poliészterből és egyéb szintetikus anyagokból készül, vagy azt is tartalmaz, amikből egy mosás alkalmával alkalmával akár 4500 mikroszál is felszabadulhat.  A Plastic Soup Foundation (PSF), egy amszterdami környezetvédő egyesület azt javasolja, hogy mossunk langyosabb, 30 fokos vízben, és használjunk folyékony mosószereket, mert ezek is segítenek mikroszálak feltartóztatásában.

Kate Fletcher kutató és Steve Richardson fenntarthatósági szakértő is kétharmadra teszi a ruhák használatban töltött ideje során keletkező környezetterhelését a termék egész életciklusára vetítve:

Ez azt jelenti, hogy a mosás, a szárítógépes szárítás és a vasalás jobban szennyezi a környezetet, mint az alapanyag kitermelése, a ruhák legyártása, a szállítása és az életciklusuk végén az ártalmatlanítás.

Forrás: https://g7.hu/elet/20190716/lehet-hogy-sokkal-kevesebbet-kellene-mosnunk-a-ruhakat/

search icon