Meg kell akadályozni a fák pusztulását!

Meg kell akadályozni a fák pusztulását!
Meg kell akadályozni a fák pusztulását!

Egy új tanulmány súlyos következményeket jósol az emberekre, az élővilágra és a bolygó ökoszisztémáira nézve, ha a fák széles körű pusztulása folytatódik.

Tavaly közzétettük a Világ fáinak állapota című jelentést, amelyben kimutattuk, hogy legalább 17 500 fafajt, azaz a világ 60 000 fafajának mintegy harmadát fenyegeti a kihalás veszélye” – nyilatkozta Malin Rivers, a tanulmány vezető szerzője. „Most arra szeretnénk rávilágítani, miért fontos, hogy ennyi fafaj van kihalófélben. Ha most nem cselekszünk, az hatással lesz az emberiségre, a gazdaságra és a megélhetésünkre. Ökológiai szempontból pedig katasztrofális hatással lesz a bolygóra.”

A BGCI és a Természetvédelmi Világszövetség fajfenntartási bizottságának (IUCN SSC) Globális Fa Szakértői Csoportja közös figyelmeztetését több mint 20 ország – köztük az Egyesült Királyság, az Egyesült Államok, India és Haiti – 45 tudósa támogatja, és több mint 30 szervezet – köztük botanikus kertek, arborétumok és egyetemek – írták alá a cselekvésre való felhívást.

A dokumentum szerint a világ erdei 1,3 milliárd dollárral járulnak hozzá a világgazdasághoz. A fa a legértékesebb áru, de a nem fából készült termékek, például a gyümölcsök, diófélék és gyógyszerek 88 milliárd dollárt tesznek ki a világkereskedelemben. A globális fogyasztásra rendelkezésre álló gyümölcsök 53%-a fákról származik.

A fafajok nagymértékű kipusztulása a biológiai sokféleség jelentős csökkenéséhez vezetne. A világ állat- és növényfajainak fele a fákra támaszkodik élőhelyként, az erdőkben él a madárfajok mintegy 75%-a, az emlősfajok 68%-a és közel 10 millió gerinctelen állat. Az erdőktől függő fajok száma 1970 óta már 53%-kal csökkent. „Amikor az emlősök vagy madarak kihalásának kockázatát vizsgáljuk, a háttérben az élőhelyek elvesztése áll, ami gyakran a fák elvesztését jelenti” – mondta Rivers.

„Ha nem vigyázunk a fákra, akkor nem tudunk vigyázni az összes többi élőlényre sem.”

Egyetlen fafaj kihalása is jelentősen megváltoztathatja az ökoszisztémát, dominóhatást okozva annak működőképességében. Ha például az eukaliptuszfák elpusztulnak, az erdőt azonnal jobban veszélyezteti a tűz, a kártevők és a betegségek.

Az erdők biztosítják a világ szén-dioxid-tárolásának 50%-át, így a fák további pusztulása csökkentené az éghajlatváltozás elleni küzdelemben való részvételi képességünket. „Az újdonság ebben a tanulmányban az, hogy a fák sokfélesége az, ami annyira fontos” – mondta Rivers. „Bemutatja, hogy a változatos erdők több szenet tárolnak, mint a monokultúrák. Ez számos ökológiai funkcióra igaz, nemcsak a szén-dioxid megkötésére, hanem arra is, hogy élőhelyet biztosítanak az állatoknak, stabilizálják a talajt, ellenállnak a kártevőknek és betegségeknek, ellenállnak a viharoknak és a kedvezőtlen időjárásnak. A fák sokféleségének elvesztésével valamennyi élőlény sokféleségét is elveszítjük: madarak, állatok, gombák, mikroorganizmusok, rovarok.

Több mint 100 fafaj már kihalt a természetben, de fontosságuk ellenére évente még mindig több milliárd fa pusztul el kártevők, betegségek, invazív fajok, aszály, a klímaváltozás és az ipari méretű erdőirtás miatt és a fakitermelés, a szarvasmarhatartás, a pálmaolaj és más mezőgazdasági tevékenységek miatt.

Az ENSZ decemberben Montrealban megrendezésre kerülő Cop15 biodiverzitási konferenciája előtt a dokumentum mögött álló tudósok a világ fáinak fokozottabb védelmére szólítanak fel, beleértve a fák szerepének megerősítését a környezetvédelmi és éghajlat politikában.

Forrás (theguardian)

search icon