Meglepetések elöl-hátul: itt a leginkább megújuló országok listája

Meglepetések elöl-hátul: itt a leginkább megújuló országok listája
Meglepetések elöl-hátul: itt a leginkább megújuló országok listája

A Utility Bidder energiatarifa-összehasonlító tanulmányából kiderül, mely országokban használják arányaiban a legtöbbször a megújuló energiahordozókat, illetve hol támaszkodnak leginkább a fosszilis tüzelőanyagokra.

A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) adataival dolgozó tanulmány a megújuló energiaforrások kategóriájában a bioüzemanyagok és a hulladék, valamint a szél-, a nap- és a vízerőművek szerepét vizsgálta, a fosszilis tüzelőanyagok kategóriájában pedig a szén, a kőolaj és a földgáz hasznosítását tanulmányozta.

A legmegújulóbb ország 2021-ben Norvégia lett.

A skandináv államban felhasznált energia 56 százaléka megújuló energiaforrásokból származik, és a világon a legnagyobb mértékben hasznosítják a vízenergiát.

A képzeletbeli dobogó második fokára Brazília állhatott fel. A dél-amerikai ország a bioüzemanyagok és a hulladék hasznosítása terén nagyhatalom, az ezekből a forrásokból származó energia biztosítja az ország teljes energiaszükségletének 32%-át.

A harmadik hely Új-Zélandé, ahol a megújuló forrásokból származó energia az ország energiafogyasztásának 42 százalékát teszi ki. Új-Zéland szél- és napenergia terén világelső.

A leginkább fosszilis tüzelőanyagokra támaszkodó öt ország közé Ausztrália és Dél-Afrika is bekerült, továbbá két európai ország, Luxemburg és Hollandia is.

Talán sokan nem gondolnák, de az energiaellátását több mint 98%-ban fosszilis tüzelőanyagokból fedező ázsiai városállam, Szingapúr a lista utolsó helyén áll.

(Forrás: elobolygonk.hu Kép: pexels.com)

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

search icon