Megvalósítható a teljesen fenntartható műanyagipar
Megvalósítható a teljesen fenntartható műanyagipar

Egy új kutatás szerint a fenntartható műanyaggazdálkodáshoz nem kell más, mint sok újrahasznosítás, és a levegőből származó szén-dioxid biomasszával kombinálva. De meg kell változtatnunk hozzá a műanyagról alkotott képet is.

A műanyag mindenütt ott van, társadalmunk nem tud meglenni nélküle. A műanyagoknak számos előnyük van, rendkívül sokoldalúak és költséghatékonyak is. Ma főként nyersolajból állítják elő, és amikor egy termékek elhasználódik, gyakran hulladékégetőben végzi. A műanyagok energiaigényes előállítása és elégetése nagy mennyiségű szén-dioxidot bocsát ki a légkörbe, így a műanyagtermékek jelentős mértékben hozzájárulnak az éghajlatváltozáshoz.

Az egyik kiút ebből a körkörös gazdaságra való átállás lenne, amelyben a lehető legtöbbet hasznosítunk újra ebből az anyagból. Ebben az esetben a műanyagtermék fő nyersanyaga már nem a nyersolaj, hanem az aprított műanyaghulladék lenne. De vajon elvihető-e a műanyagfelhasználást az abszolút fenntarthatóság felé?

Egy új tanulmány szerint lehetséges. A tudósok a 14 leggyakoribb műanyagtípus, köztük a polietilén, a polipropilén és a polivinil-klorid teljes értékláncát vizsgálták. Ez a 14 ömlesztett műanyag teszi ki a világszerte gyártott műanyagtermékek 90 százalékát. A fenntartható gyártáshoz a műanyagnak legalább 74 százalékát kellene újrahasznosítani, Európában ez az arány jelenleg 15 százalék. Emellett jelenleg nem minden műanyagot lehet újra felhasználni (a habként használt poliuretánokat például nem), ezen a folyamaton is javítani kellene.

A műanyagok fennmaradó, legfeljebb 26 százalékának előállításához szükséges szén-dioxidot a tanulmány szerint két másik technológiával lehetne kinyerni: egyrészt az égési folyamatokból vagy a légkörből leválasztott szén-dioxiddal (az úgynevezett szén-dioxid-leválasztás és -hasznosítás vagy CCU), másrészt biomasszából. További kihívást jelent azonban, hogy jelenleg évről évre egyre több műanyag terméket gyártanak, és ha ez a tendencia így folytatódik 2050-ig, akkor nem lesz elég csupán az újrahasznosítási folyamatok javítása, a keresletet is kezelni kell, például a műanyag termékek árának emelésével.

(Forrás: ETH Zürich)

search icon