A német műanyaggyártóknak 450 millió euróval kell hozzájárulniuk a szemét eltakarításához
A német műanyaggyártóknak 450 millió euróval kell hozzájárulniuk a szemét eltakarításához

A németországi műanyaggyártók hamarosan kénytelenek lesznek anyagilag hozzájárulni a műanyag szemét eltakarításához. A német kabinet által szerdán elfogadott törvényjavaslat értelmében az egyszer használatos műanyagot tartalmazó termékek gyártóinak be kell fizetniük a kormány által kezelt központi alapba, a törvény 2025-ben lép hatályba.

Az alap az első évben becslések szerint 450 millió eurót fog összegyűjteni, ez hozzájárul majd az utcákon és parkokban található szemét eltakarításának költségeihez. Az érintett termékek közé tartoznak a cigarettaszűrők, az italtartályok és az elvitelre szánt ételek csomagolása.

Európa évente mintegy 60 millió tonna műanyagot termel, de ennek csak mintegy 30 százaléka kerül végül újrahasznosításra. A hulladékgazdálkodás országonként eltérő, Németország élen járt a műanyag csomagolások 99,6 százalékos újrahasznosításával 2019-ben.

Az EU egészére kiterjedő, 2019-ben hatályba lépett, az egyszer használatos műanyagokról szóló irányelv két évet ad a tagállamoknak arra, hogy megkezdjék az Európai Zöld Megállapodásban foglalt terv végrehajtását. A ezt nem teljesítő országok ellen 2022 elején kezdődtek meg a jogsértési eljárások. Az irányelv szerint az országoknak el kell kerülniük az egyszer használatos műanyag termékek forgalomba hozatalát, ha a fenntartható alternatívák könnyen elérhetőek és megfizethetőek.

(Forrás: Euronews)

search icon