Hamarosan megszülethet a műanyagszennyezés elleni globális egyezmény
Hamarosan megszülethet a műanyagszennyezés elleni globális egyezmény

Március első hetében rendezi következő, szám szerint 50. csúcstalálkozóját az ENSZ környezetvédelmi programja, az UNEP. A találkozó egyik legfontosabb eleme egy globális, a műanyaszennyezés visszaszorítását célzó nemzetközi egyezmény előkészítése, illetve az erre hivatott bizottság megalakítása.

Becslések szerint évente nagyjából 11 millió tonna műanyaghulladék kerülhet a világtengerekbe. Pontos számokat azonban nem ismerünk, mert jelenleg nem léteznek olyan nemzetközi nyilvántartások, melyek a műanyagtermékek életciklusát végigkövetnék. A tervezett egyezmény egyik kulcseleme tehát éppen ez lenne: a műanyagokra vonatkozó egységes monitoringrendszer kialakítását tűznék ki célul.

Definiálnák továbbá azt, hogy mely műanyagtípusok jelentik a legnagyobb kockázatot a környezetre nézve, de még ennél is lényegesebb, hogy a kibocsátáshoz hasonlóan a műanyaggyártásra is kvótákat vezetnének be. Ezzel párhuzamosan az egyszerhasználatos műanyagok mennyiségét is csökkentenék.

Ahogy írják, utóbbi elsősorban a „felesleges, elkerülhető és problémás” műanyagoknak nevezett termékeket érintenék. Ilyenek például az egyszer használatos szatyrok, vagy épp az evőeszközök. A tudósok szerint annak is komoly figyelmet kell szentelni, hogy magasabb legyen az újrahasznosított műanyagok aránya. Jelenleg a műanyag termékek kevesebb mint 10%-át hasznosítjuk újra.

search icon