A természetvédelem védelmében – könyvajánló

A természetvédelem védelmében – könyvajánló
A természetvédelem védelmében – könyvajánló

Nehéz dolog a természetvédelemről beszélni, mert általában óhatatlanul rögtön a legrosszabbra asszociálunk: visszaszoruló élőhelyek, kihaló fajok, csökkenő biodiverzitás. Hiszen ha nem így lenne, akkor nem is kellene védeni! Amíg viszont a kérdéskör negatív részletein rágódunk, talán elsiklunk a természetvédelem sikerei felett. Ez persze valahol érthető: ha valamit sikerült megvédeni, akkor az már rendben van, nincs miről beszélni – gondolhatnánk. Mégis, ha a sikerekről nem ejtünk szót, akkor mi értelme az egésznek?

Hasonló gondolatok járhattak a múlt héten megjelent Természet_Védelem_Itthon című könyv szerzőinek a fejében, akik könyvükben a magyar természetvédelem néhány sikertörténetét mutatják be az érintett fajokon keresztül. Az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ kiadásában megjelent, csodálatos képekkel és rajzokkal illusztrált könyv oldalain megelevenednek az hazai természetvédelem elmúlt évtizedeinek erőfeszítései nyomán elért eredmények.

Természet_Védelem_Itthon

Utóbbiak néha azért nem egészen megnyugtatóak. Olyan fajokkal is találkozunk a könyv lapjain, amelyek egyedszáma stagnál vagy épp csökkenőben van. A fehér gólyák populációja például az 1960-as évek mélypontja után lassú növekedésnek indult, a mezőgazdasági területek terjeszkedése és a gazdálkodási módszerek megváltozása miatt viszont egy ideje újra zsugorodik. Ahogy a többi hasonló helyzetben lévő faj, úgy a fehér gólya kapcsán is felvillantják a tendencia változásához fűzött reményeket. Kereplő kedvenceink számára épp az európai uniós agrártámogatási rendszer reformja hozhatja meg az áttörést.

földikutya
Földikutyákkal is találkozhatunk a könyvben.

Az ifj. Vitray Tamás szerkesztésében megvalósult könyv könnyed és szórakoztató hangvétele némileg eltér a műfajban megszokott sztenderdektől. Az i-re a pontot pedig Winkler Robi szellemes szösszenetei teszik fel. Az Aktív Magyarország webshopjában és a Libri könyváruház polcain fellelhető könyvben ilyen mondatokba is belefuthatunk:

„Igazi tőről metszett endemikus fajunk a lápi póc, csak a Kárpát-medencében honos, bár cirka 61 millió évvel ezelőtt az őspóc kitántorgott Amerikába, így ott számos egyéb pócféle él.”

Vagy:

„Egyszer szót fogadtam a Madártani Egyesületnek, és megmentettem egy… az ördög tudja, nagy volt, ronda, és a vízaknában ült, úgyhogy jó eséllyel barna varangyot.”

A fajokról szóló leírások révén úgy jutunk hozzá a lényeges információkhoz, hogy közben egy-egy izgalmas történet is elénk tárul. Együtt reménykedhetünk a ’80-as évek végén fekete bödöncsigák után nyomozó kutatóval, hogy a sok eredménytelen keresgélés után végre megtalálja az igazi ritkaságnak számító puhatestűt. De elcsodálkozhatunk azon is, hogy miért nem a legjobb ötlet sörösüveggel eltorlaszolni az éppen átköltöztetett ürgék új üregének lejáratát.

hód
A hód egy igazi természetvédelmi sikertörténet hazánkban.

A gyerekeknek is jó szívvel, de a felnőtteknek talán még inkább ajánlható könyv akkor is megállná a helyét, ha a a nyomda kifelejtené belőle a betűket: a néhol vicces, néhol pedig művészi illusztrációk mellett megjelenő lenyűgöző természetfotók magukért beszélnek. A képek jelentős részét neves természetfotósok jegyzik, többek között Máté Bence és Vincze Bálint képeit is láthatjuk.

Visszakanyarodva a bevezetőhöz: napjaink természeti válságokkal terhelt időszakában néha igenis érdemes megállni egy percre és számot vetni azzal, mit értünk el idáig. Bár a természetvédelem ügye nem áll győzelemre minden fronton, igenis vannak kisebb-nagyobb sikerek. Ezekből meríthetünk erőt a további harchoz! A Természet_Védelem_Itthon erre az erőgyűjtésre kínál lehetőséget, és megajándékoz a reménnyel, melyet gyakran elhomályosít a mindennapok zord valósága.

search icon