A vértelen vadász trófeái – Máté Bence online kiállítása
A vértelen vadász trófeái – Máté Bence online kiállítása

Évzáró online fotókiállítást nyitott Máté Bence képeiből a Kék Bolygó Alapítvány, hogy egy nehéz év végén hangsúlyozza, a természet még ezekben az időkben is menedék lehet.

Máté Bence fotó
Kék Bolybó Alapítvány/ Máté Bence online kiállítás

A világ 9. legismertebb magyarja, Máté Bence természetfotós a BBC világverseny történetének legeredményesebb fotósa. Az egyetlen ember, akit az Év Ifjú Természetfotósának és az Év Természetfotósának is megválasztottak a világon, illetve egyidőben a verseny minden ranglistáját vezeti. A még most is meglepően fiatal, csak 35 éves művész és természetvédő mögött 20 év aktív fotózás áll. 2010-ben átvehette a természetfotózás Oscar-díját.

Máté Bence fotó
Kék Bolybó Alapítvány/ Máté Bence online kiállítás

Máté Bence újítása, melyet azóta az egész fotóstársadalom átvett, abban rejlik, hogy ő az, aki elsőként kezdett el detektívüveget (más néven, egyik oldalról átlátszó tükörüveget) használni fotósfedezékei építésénél. Így karnyújtásnyira került az állatoktól, és mégis láthatatlan maradt. Saját elmondása szerint, képeinek különlegessége, hogy olykor az állatok érzelmei is megjelennek rajtuk. Ez annak köszönhető, hogy teljesen megtanult a fedezékében közöttük élni, akklimatizálódott a vadonnal, és ismeri a viselkedésüket. Bámulatosan elszánt és elhivatott, előfordult, hogy 54 napot töltött egy fedezékben.

Detektívüveges ötletét nem védette le, sőt, megosztotta a szakmával. Az évek alatt világszerte épített vadonba fotósfedezékeket a természetfotós turistáknak, hogy a vadakat ne puskával lőjék, hanem fényképezővel kapják lencsevégre.

Máté Bence fotó - bagoly
Kék Bolybó Alapítvány/ Máté Bence online kiállítás

A tavalyi évben kivitte képeit a magyar városok tereire, 8 szabadtéri állomáson 1 millió ember csodálhatta meg a kiállítást. A Kék Bolygó Alapítvány most ebből a több, mint 600 képből állított össze egy olnine tárlatot, amit szabadon böngészhet bárki.

A Kék Bolygó Alapítvány 50 fotót válogatott össze bemutatójához, Bence 20 éves karrierjéből. Megtaláljuk köztük az Oscart érő costa rica – i levélvágó hangyákat, de láthatunk üzekedő sasokat és szemfüles ürgéket is a Hortobágyi Nemzeti Parkból.

Máté Bence - róka
Kék Bolybó Alapítvány/ Máté Bence online kiállítás

Így év végén a karácsonyban kicsit dőljünk hátra, feledkezzünk meg a stresszről és picit csodáljuk meg a természetfotókat. Valamint fogadjuk meg Máté Bence szavait:

 „Mondjunk le a végtelen pazarlásról, csodáljuk a környezetünket, hiszen csak annyi dolgunk van, hogy megóvjuk olyan állapotban a természetet, ahogy kaptuk.”

Máté Bence sirály
Kék Bolybó Alapítvány/ Máté Bence online kiállítás

A cikk a Greendex műhelyében készült, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány támogatásával.

search icon