Méregző algák virágzását is okozhatja a klímaváltozás
Méregző algák virágzását is okozhatja a klímaváltozás

Az USA nyugati parti oceanográfusok Frontiers in Climate tudományos folyóiratban publikált új kutatása betekintést nyújt a mérgező algák virágzásába, mely a kagylók bezáródását és a tengeri emlősök halálát okozta az oregoni-kaliforniai határ közelében.

A tanulmány szerint az éghajlatváltozás és a 2013-2015 közötti Csendes-óceáin hőhullám együttes hatására indultak növekedésnek a mérgező algák Cape Mendocino, Kalifornia Cape Blanco és Oregon partjainál. A meleg víz hőmérséklet védelmet biztosított az algák magvainak az óceáni áramlatoktól és tárolt Trinidadban az üledékekben tárolódtak. Az algák növekedését okozó tengeri hőhullám ötször nagyobb valószínűséggel fordult elő az ember által okozott éghajlatváltozás, mint a természetes hatások miatt.

Az elszaporodott pseudo-nitzschia algák domoic sav nevű neurotoxint termelnek, amelyet ha a szűrővel táplálkozó kagylók fogyasztanak, elpusztulnak. Emellett a toxinok veszélyt jelentenek a tengeri élővilágra, például az oroszlánfókákra, a tengeri vidrákra és a bálnákra.

A kutatás hatására a kutatócsoport a part menti vezetőkkel együttműködve káros algavirágzással kapcsolatos előrejelzésekkel hívják fel a nyilvánosság figyelmét, ami a széles körű korlátozások helyett célzottabb tengeri halászati lezárásokat tehet lehetővé.

Egy időjárás-előrejelzéshez hasonló rövidtávú előrejelzést tudunk arról nyújtai, hogy a következő 3-5-7 napban mekkora a kockázata, hogy a káros algák megközelítsék a partvidéket.

mondta Dr. Vera Trainer a kutataócsoport vezetője.

(opb.org)

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

search icon