Mégsem kell éhen halnunk a napenergia miatt?

Mégsem kell éhen halnunk a napenergia miatt?
Mégsem kell éhen halnunk a napenergia miatt?

Energiát előállítani a termőföldön, majd aratni? Furán hangozhat, de távolról sem lehetetlen. Ráadásul feloldja a konfliktust, amely az értékes földekre épített napelemparkokat ellenzők és a megújuló energia hívei, valamint a befektetők között húzódik. Az agrofotovoltaikus (agroPV) rendszerek ráadásul az egyre szélsőségesebb éghajlati viszonyokat is némileg moderálják, így megfelelő növényi kultúrákkal párosítva sok esetben hozamnövekedést lehet elérni. A technológia még koránt sem nevezhető elterjedtnek, de egyre több országban foglalkoznak vele, Magyarországon is nagy változást hozhatna a mezőgazdaságban. Turai Martin, az ELTE harmadéves földrajz szakos hallgatója a témában írt dolgozatával második helyet ért el az Országos Tudományos Diákköri Konferencia (OTDK) megújuló energiás szekciójában. Vele beszélgettem az agroPV lehetőségeiről.

A BayWa r.e. és leányvállalata, a Groenleven által 2019-ben telepített, 10 250 panelből álló, 2,67 MWp teljesítményű, 3,3 hektáron elterülő aPV-rendszer, ami alatt málna terem.
Forrás: BayWa r.e.

Divatossá vált kifejezéssel élve polikrízissel kell szembenéznünk, melyben az egyes válságok még erősítik is egymást. Ilyen összetett problémahalmaz a népességnövekedés, az élelmiszer- és az energiatermelés együttese, melyek mindegyikét tovább súlyosbítja a klímaváltozás is. Ahogy Martin mondja, a melegedő nyarak miatt csökkennek a terméshozamok, ami a mediterrán térségekben már ma kézzelfogható károkat okoz. A másik oldalról ott a növekvő népességszám: a probléma nem új, de mivel jórészt kifogytunk a művelés alá vonható területekből, megoldása egyre nehezebbé válik. A megmaradó földekért viszont bejelentkezett egy újabb versenyző is: az itthon is gombamód szaporodó napelemparkok területéhsége egyre jelentősebb. A kérdés lassan úgy tehető fel: „mi legyen inkább, étel vagy energia?”.

Legyen étel és napelem!

Az OTDK második helyét elnyerő hallgató szerint a két terület egyesítése az összes fenti problémára megfelelő választ adhat. A napelemekkel az energiatermelés mellett megoldható a termőföldek árnyékolása, ami egyre több helyen szükségessé válik az emelkedő hőmérséklet, a hőhullámok és az egyre hosszabb aszályos időszakok miatt. Így a mezőgazdasági termelés is folyhat, sőt az eddigi eredmények alapján még ott is jobb eredménnyel, ahol egyébként az árnyékolás – ma még – nem feltétele a termelésnek.

„A panelek alatt sajátos mikroklíma alakul ki, és akár több fokkal alacsonyabb a hőmérséklet, ami a növénynek már nagyon jó. Sőt nem csak hozambeli, de minőségbeli javulás is kimutatható” – mondja Turai Martin.

Fontos kiemelni, hogy jelenleg még nagyon újnak számít ez a megoldás, tehát világszinten is kevés a tudás róla. Ahogy a fiatal kutató mondja, a meglévő tanulmányok alapvetően pozitív eredményekről számolnak be. Persze a megoldás nem minden növényi kultúra termesztéséhez alkalmas. Az árnyékkedvelőkkel jobban működik, de a technológia fejlődésével – és például az áttetsző napelemek megjelenésével – akár a napfénykedvelő növényfajok esetében is alkalmazható lehet. Ezzel együtt egy japán kísérletben a köztudottan napfénykedvelő kukoricát is bevonták a kísérletbe, és hozamnövekedésről számoltak be.

Így növeli meg a mezőgazdaság hatékonyságát az agroPV-rendszer.
Forrás: Fraunhofer ISE Guideline 2020

A mezőgazdaság és a napenergia kombinálásának lehetőségét német kutatók vetették fel először az 1980-as években. Kutatásaik a szélesebb nyilvánosságig nem jutottak el, csak a 2010-es években került be a köztudatba az agrofotovoltaikus rendszer, mint egy új mezőgazdasági és energiatermelési lehetőség.

Az agroPV-rendszerek leginkább a salátafajták, a levelesek, illetve a bogyós gyümölcsök esetében számítanak kipróbáltnak. Ezek esetében nemcsak hozamnövekedésről, de minőségbeli javulásról is lehet beszélni. A saláta levelei nagyobbak, a szőlő savassága kiegyensúlyozottabb, a beltartalmi értékek magasabbak; szebb a termés. Az agroPV mellett szól az is, hogy gépesített helyen is működik, a növénysorok között és felett is elhelyezhetők a panelek, és még gyümölcsösökben is alkalmazható, ahogy erre több példát is találni már világszerte. Sőt a szőlő esetében akár a támrendszert is képezhetik a napelemeket tartó állványok.

Energiát termel, de a vizet is begyűjti

A rendszer jelentős előnyeként említhető, hogy a panelek által felfogott, az ereszeken elvezetett esővizet el lehet tárolni későbbi felhasználásra, öntözésre, és természetesen a táblák mosására is. Attól pedig korántsem kell tartani, hogy a táblák által leárnyékolt felszín kiszárad, hiszen a talajban eloszlik a csapadék, így ez egyáltalán nem eredményez problémát.

Kitörési lehetőség Magyarország számára is

A dolgozat amellett, hogy bemutatja a technológia lehetőségeit és a jelenleg hozzáférhető ismereteket, arra is választ keres, hogyan illeszkedhetne a megoldás hazánk energetikai rendszerébe. EU-s vállalásainknak és a hozzájuk kapcsolódó célkitűzéseknek megfelelően 2030-ig 6 000 megawatt beépített napelemes kapacitást kell létrehoznunk itthon. Ebből nagyjából 4000–4500 van meg jelenleg. Turai kiszámolta, hogy ha a maradékot agroPV-rendszerrel szeretnénk fedezni, akkor – függően a panelek teljesítményétől és a telepítés sűrűségétől – akár néhány ezer hektár lefedése elegendő lehetne a cél eléréséhez. A dolgozatban egy lajosmizsei szamócaföldet vett alapul a szerző, ahol az általa javasolt rendszerben a napelemek tekintetében 26,5 kW/hektár fajlagos kapacitással számolva körülbelül 75 ezer hektárra lenne szükség. Ez soknak tűnhet, de ahogy az alábbi ábra is mutatja, ez a hazai mezőgazdasági területek összességének csupán töredéke.

Az agroPV-rendszerek a hazai mezőgazdasági területek töredékén biztosítani tudnák a célkitűzéseknek megfelelő beépített kapacitást.
Forrás: MTI

A rendszer nagy előnye, hogy a mezőgazdasági termelés támogatása mellett a gazdák számára is plusz bevételeket biztosíthat, így egy-egy rosszabb évben is lehet támaszkodni az energiatermelésből származó bevételekre. Ugyanezen a gondolati íven maradva az is megállapítható, hogy a termeléssel felhagyó gazdák számára is új perspektívákat kínálhat a profitábilisabb „kettős művelés”. Persze a beruházás magas költsége miatt nehezen elképzelhető, hogy a rendszer a kistermelők számára alternatívát jelenthet, legalábbis nem a jelenlegi körülmények között. Hogy az áttörést majd a technológia terjedésével párhuzamos árcsökkenés vagy egy újfajta támogatási rendszer hozhatja-e el, még nem tudni. Az árakról egyébként azt mondja Martin, hogy a költségek nagyjából harmadát az állványrendszer teszi ki, a maradék a napelem és az elektronika. Persze más képet kapunk, ha például fóliasátras vagy üvegházas megoldásban gondolkozunk (lásd a borítóképet), hiszen ott az állványrendszerre ilyen formában nincs szükség. Ma a napelemes piac 80–90%-át Kína uralja, ez egyben azt is jelenti, hogy a rendszereket ott gyártják, majd ezek utaznak a világ más részeire. A költségek és nem mellesleg a kapcsolódó kibocsátás csökkentésének egyik módja éppen az lehetne, ha a gyártókapacitások Európában, így Magyarországon is megjelennének.

AgroPV-rendszer illusztrációja almával
Forrás: Fraunhofer ISE Guideline 2020

Meglévő napelemfarmokon is működhet

Martin szerint az agroPV-rendszerek alkalmazhatók már meglévő napelemfarmok átalakításával is. A technológia legegyszerűbb válfaja viszont még ennyit sem kíván: a már meglévő erőműveknél a fűnyírást gyakran gépekkel végzik, pedig ezt a feladatot állatokkal is el lehetne látni. A jellemzően bekerített területeken nem kell törődni a villanypásztorral sem, cserébe ökologikus módon lehet karbantartani őket úgy, hogy az energiatermelés mellett kiegészítő tevékenységként az állattartás is megjelenik.

Végezetül fontos megemlíteni azt is, hogy az agroPV-rendszerek még ma is gyerekcipőben járnak, de gyors terjedésük Nyugat-Európa egyes országaiban és a Távol-Keleten abba az irányba mutat, hogy a közeljövőben egyre meghatározóbb szerepet kaphatnak. A kutató ismeretei szerint itthon egyelőre nincs működő agroPV-rendszer, bár másodkézből van információja arról, hogy van, aki már próbálkozik vele. Ezzel együtt a dolgozat készítése során megkérdezett gazdák nyitottak lennének a megoldásra, így lehet, hogy már csak idő kérdése, és nálunk is szárba szökken ez az új, kicsit hightech, kicsit sci-fi, de inkább csak a józan ész talaján álló mezőgazdasági rendszer.

A borítóképen üvegházak tetején elhelyezett napelemes rendszer látható.

Forrás: Agrinergie

search icon