A francia borászok új fegyvere a klímaváltozás ellen: a napelem
A francia borászok új fegyvere a klímaváltozás ellen: a napelem

Igencsak megszenvedte a francia borászati ágazat az idei szélsőséges időjárási eseményeket. A klímaváltozás hatásainak csökkentéséhez új megoldásokat kell találniuk a gazdáknak, hogy a francia bor minősége és mennyisége a megszokott maradhasson. Délnyugat-Franciaországban a gazdák most egy új módszerrel kísérleteznek, mely igencsak ígéretesnek és fenntarthatónak tűnik.

Rövidtávon a szélsőséges időjárási események, hosszútávon azonban a felmelegedés veszélyezteti a szőlőket. A magasabb hőmérsékletek hatására a szőlő korábban érik, és több cukrot tartalmaz, ami megváltoztatja a borok ízét. Az egyik megoldás az lehet, ha más szőlőfajtákat vonnak be a termelésbe, sokan azonban ragaszkodnak a hagyományos fajtákhoz.

Szükségünk lesz új megoldásokra, ha meg akarjuk tartani a helyi szőlőfajtáinkat. (…) a mediterrán éghajlatról félszáraz éghajlatra térünk át, és míg harminc évvel ezelőtt azt hittük, hogy a 32 fokos meleg már extrém magas, ma már nem ritka a 38–40 fok sem.

– mondta Pierre Escudie szőlész, aki Perpignan mellett gazdálkodik

Az új megoldás pedig egy olyan napelemes rendszer lehet, mely a szőlősorok felett kap helyet. A napelemeket a nap állásának megfelelően lehet mozgatni, azonban arra is ügyelnek, hogy a szőlőnek is jusson elegendő fény. A forradalmi módszer előnye, hogy a panelek megvédik a szőlőt a legmelegebb időszakokban a napsugaraktól, míg az extrém hideg tavaszi napokon szigetelőként viselkednek. Akár két fokkal is melegebb a hőmérséklet alattuk.

Mindeközben az elemek áramot termelnek. A Perpignan melletti tőkék fölé telepített napelemek például 650 háztartás ellátásához elegendő energiát termelnek. Persze a megoldás elsősorban a mezőgazdasági termelést szolgálja, így a napelemek beállításánál elsősorban a növények igényeit veszik figyelembe. Így a napelemek hatékonysága 15-20%-al is alacsonyabb lehet, mint normál esetben.

(Reuters, Fotók – SunAgri)

search icon