Világraszóló áttörés várható a napelemek világában?
Világraszóló áttörés várható a napelemek világában?

Az Eindhoveni Műszaki Egyetem csapata olyan mérési protokollt dolgozott ki, mellyel felmérhető a foszforeszkáló napkoncentrátorok (LSC-k) teljesítménye.

A foszforeszkáló napkoncentrátorok olyan, napsugárzást hasznosító eszközök, melyeket több területen, többek között napelemekben, vagy akár okosablakokban alkalmazhatók.

A szakértők bíznak benne, hogy munkájuk hozzájárulhat a technológia piaci betöréséhez. Napelemes rendszerek esetében a foszforeszkálók segítségével olyan nagy energiájú fotonok is kiaknázhatóak, melyeket a cellák egyébként nem tudnának hasznosítani. Az anyagok befogják ezeket a részecskéket, majd alacsonyabb energiájú, a cellák számára értékes fotonként bocsátják ki őket. Az LSC-k az elektronikus struktúra módosítása nélkül is integrálhatóak a kész napelemekbe.

Az eszközök további előnye, hogy jól formálhatóak, színükkel esztétikusabbá tehetik a rendszert, ráadásul a szórt fény hasznosíthatóságát is növelik.

A holland kutatók úgy gondolják, hogy éppen az univerzális összehasonlítási standard hiánya okozza, hogy az LSC-kkel kapcsolatban nagy a bizonytalanság. Noha az LSC-k már mintegy 40 éve megjelentek a laboratóriumokban, rengeteg mérési adat értékelhetetlen, a technológia pedig nem nyerte el igazán az ipar érdeklődését.

Az Eindhoveni Műszaki Egyetem szakértői úgy látják, az LSC-kkel folytatott standard méréseket fényelnyelő háttér előtt, esetleg az el nem nyelt fény vagy a foszforeszkálók által kibocsátott sugárzás blokkolásával érdemes végezni.

(Forrás: alternativenergia.hu Kép: pexels.com)

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

search icon