Mi fán terem az agrárerdészet?

Az időjárás és a klímaváltozás egyre nagyobb kihívást jelent a mezőgazdaság számára is, emiatt egyre többen próbálkoznak a hagyományostól eltérő, de ugyanolyan hasznos mezőgazdasági módszerek kidolgozásával. A hellovidek.hu oldalon megjelent interjúban dr. Borovics Attila az Erdészeti Tudományos Intézet (ERTI) igazgatója az egyre nagyobb teret hódító fenntartható gazdálkodási formát az agrárerdészetet mutatta be.

Az agrárerdészet a fás kultúráknak a mezőgazdasági növénytermesztéssel és/vagy állattartással való harmonikus, együttes fenntartását, illetve a velük való együttes gazdálkodást jelenti. Egy olyan földhasználati rendszer, amelyben a folyamatosan fenntartandó fás kultúrákat tudatosan integrálják a mezőgazdasági növénytermesztés vagy állattartás tevékenységébe ugyanazon földterületen. Magyarországon 38 100 hektárra tehető az agrárerdészeti rendszerekkel fedett összterület, mely az ország területének 0,4%-a, a mezőgazdasági művelés alá eső területek 0,8 %-a.  Ilyen típusú gazdálkodási rendszert magánjogi földhasználók, magánerdő-birtokosok, önkormányzatok is létrehozhatnak, akár erődterületen is a vonatkozó törvények szigorú betartásával.

Egy hektáron végzett agrárerdészeti gazdálkodással ugyanannyi jövedelmet és termést lehet realizálni, mint 0,8 hektár erdőterületen és 0,6 hektár mezőgazdasági területen, együttesen. Tehát 1 hektáron lehet annyit termelni és bevételt elérni, mint 1,4 hektáron, megosztott gazdálkodással. 

Az agrárerdészeti gazdálkodás diverzifikálja a gazdaságot, a kockázatokat csökkenti. A többféle növény termelésének köszönhetően akár teljesen elhagyható lehet a különböző kémiai növényvédelmi anyagok használata, amely jobb minőségű, egészségesebb termés előállítását teszi lehetővé. A növények együttes termesztése hasznos az abiotikus károsításokkal szemben is. A fák koronája egy jégverés esetén védelmet biztosíthat a lágyszárú növények számára illetve az árnyékhatás a nap perzselő sugarait is szűri.

Az agrárerdészet lehetőség teremt az állattartás és nönénytermesztés összekapcsolására,  például a fás legelők esetében vagy baromfitartással gyümölcsültetvényben.

Jó hír, hogy az agrárerdészetet a korábbi pályázati ciklusban bőkezűen támogatták az EU programok, dr Borovics Csaba szerint valószínűleg ez a következő időszakban is folytatódni fog.

search icon