A klímaváltozás elleni harc egyik kulcsfontosságú eszköze: az agroökológia
A klímaváltozás elleni harc egyik kulcsfontosságú eszköze: az agroökológia

Védegylet Egyesület egy magyar zöldpolitikai társadalmi szervezet, ami többek között a élelmiszer önrendelkezéssel, fenntartható mezőgazdasággal és a környezettudatosság formálásával foglalkozik.

Legújabb kezdeményezésük az Agroökológiai kampány, melynek keretében 10 héten keresztül egy-egy agroökológiai alapelvet ismertetnek meg az érdeklődőkkel. Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezete (FAO) által deklarált alapelvek a következők:

 1. Sokféleség
 2. A tudás közös létrehozása és megosztása
 3. Együtthatás
 4. Hatékonyság
 5. Újrahasznosítás
 6. Rugalmas ellenállóképesség
 7. Emberi és társadalmi értékek
 8. Kultúra és étkezési hagyományok
 9. Felelős kormányzás
 10. Körkörös és szolidáris gazdaság

Ahogy arról már több kutatás is beszámolt, napjaink mezőgazdasági rendszere nem fenntartható, helyette újfajta megközelítésre lenne szükség. Erre az új megközelítésre az egyik jelölt az agroökológia, melyet a FAO is elismer. A szervezet szerint az agroökológia az éhezés, a szegénység és a klímaváltozás elleni harc egyik kulcsfontosságú eszköze, amely hosszú távon fenntartható élelmiszerrendszerek kialakítására ad lehetőséget. Ha nem csak mélyebben szeretnénk érteni a klímaváltozás hatását a bolygó népességére és élelmezésére, hanem gyakorlati, sőt hazánkban is működő modellekre vagyunk kíváncsiak, érdemes követni a Védegylet sorozatát. A sorozatban minden alapelvet kifejtenek az egyesület szakemberei valamint magyar és nemzetközi jó gyakorlatokat is bemutatnak.

(vedegylet.hu)

search icon