Miért fontos a karbonlábnyom mérése?
Miért fontos a karbonlábnyom mérése?

Sajnos napról–napra észleljük azokat a negatív hatásokat, melyeket az emberi tevékenység okoz bolygónkon. Ezek egyike a klímaváltozás, melyet elsősorban az üvegházhatásúgáz-kibocsátásunk idéz elő. Mégis nehéz képet kapni arról, hogy mekkora a hozzájárulásunk ehhez egyéni szinten. Ugyanígy nehéz az egyes termékek vagy szolgáltatások karbonlábnyomát megtudni. A cégek ezt nem szeretik nagy dobra verni, és egyéni számítási rendszereiknek köszönhetően sokszor egyébként sem feltétlenül a valóságot fedő adatokat osztják meg.

A szénlábnyom nem kizárólag a szén-dioxid-kibocsátás mérésére terjed ki. Kiszámításánál más üvegházhatásúgázokat is figyelembe vesznek, melyeket még a Kiotói Jegyzőkönyvben határoztak meg. Ilyen további gázok például a metán (CH4), a dinitrogén-oxid (N2O), a hidrofluor-szénhidrogének (HFC-k), a kén-hexafluorid (SF6) és a perfluor-szénhidrogének (PFC-k).

Az összesítéshez minden gáz kibocsátási mennyiségét átszámítják az úgynevezett szén-dioxid egyenértékre. Az átváltási módszereket a szakpolitikák és szabványok, például az ISO 14067 szabvány írja elő, hogy azok minden olyan területen, ahol ezt a mutatót használják, összhangban legyenek.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Ocean Rebuild ™️ (@oceanrebuild) által megosztott bejegyzés

A legegyszerűbben a saját karbonlábnyomunkat tudjuk kiszámolni. Ebben számos online kalkulátor tud segíteni, például a carbonfootprint.com. Segítségével számszerűsíthetők a napi szokásainkkal kapcsolatos hatások, az otthoni tevékenységektől kezdve az autóhasználatig és azon túl. Azért rendkívül fontos, hogy ilyen módon kiszámítsuk a környezetre gyakorolt hatásunkat, mert ez tud segíteni abban is, hogy csökkentsük a lábnyomunkat.

Megragadhatjuk, hogy hol teljesítünk rosszul, vagy épp hol vagyunk hatékonyak fenntarthatósági szempontból.

Ezen az oldalon egyébként akár cégek és szolgáltatások lábnyomát is ki tudjuk számolni, de erre a célra számos más kalkulátort is találhatunk. A legtöbbjük egyébként az utazással kapcsolatos szolgáltatásokat vizsgálja. Az ecopassenger.org-on például megnézhetjük, hogy egy adott utazásnak mekkora a lábnyoma, és milyen közlekedési móddal lehetne alacsonyabb.

search icon