Nem szabad csak a szén-dioxidra koncentrálnunk, mert van annál rosszabb is
Nem szabad csak a szén-dioxidra koncentrálnunk, mert van annál rosszabb is

Miközben a klímacélok és a kibocsátási vállalások elsősorban a szén-dioxiddal foglalkoznak, addig a metánról viszonylag kevés szó esik. Ez pedig már csak azért is probléma, mert a metán sokszorosan erősebb üvegházhatású gáz, mint előbbi társa.

Az IPCC legfrissebb jelentése szerint a máris bekövetkezett, nagyjából 1,1 Celsius fokos melegedésből legalább 0,5 Celsius fokkal veszi ki a részét a metán, összességében pedig a az iparosodás előtti időkhöz képest mért globális felmelegedés nagyjából 30%-ért felelős.

Miközben pedig erről alig ejtünk szót, a légköri koncentrációja a mérések kezdete óta most a legmagasabb. Ráadásul mennyisége még akkor is emelkedett, amikor a koronavírus-járvány miatti lezárások miatt a szén-dioxid-kibocsátás valamivel csökkent.

Jelenleg komolyan vehető nemzetközi egyezmények még nincsenek a kérdésben, azonban a tavalyi ENSZ klímakonferencián legalább már érdemben szó esett a metánról. A Clean Air Task Force nemrég kiadott metánjelentéséből kiderül, hogy az EU-nak sincs még elfogadott stratégiája a probléma kezelésére.

A jó hír viszont az, hogy a metánkibocsátás akár gyorsan és olcsón csökkenthető lehet. Az UNEP számításai szerint akár 45%-kal csökkenthető lehet egy évtizeden belül az emberi eredetű metánkibocsátás (mely egyébként a teljes légkörbe jutó mennyiség 59%-ért felelős).

Ha ez valóban sikerülne, azzal közel 0,3 Celsius fokos melegedést lehetne elkerülni 2045-ig.

Amit még fontos megemlíteni, hogy az emberi eredetű metán alapvetően három nagy forrásból származik: 53% a mezőgazdaságból, 26% a hulladékból, és 19% az energiaszektorból.

A 24.hu cikke részletesen bemutatja a Clean Air Task Force friss jelentését, kitérve a magyar helyzetre is. Az cikkben szó esik kibocsátás csökkentési lehetőségeiről is.

search icon