Új módszer a metán megkötésére
Új módszer a metán megkötésére

A szén-dioxidnál akár 200-szor erősebb üvegházhatással rendelkező metán a klímaváltozás rövidtávú hatásait erősen befolyásolja. Az MIT tudósainak új eredményei viszont rendkívül ígéretesnek mondhatók, a gáz megkötésével kapcsolatban.

A kísérleti szakaszban járó technológiához a leginkább talán a macskaalmokból ismert zeolitot használják. A nagy mennyiségben és olcsón rendelkezésre álló anyagot rézzel kezelik, mely hevítés hatására hatékonyan képes kivonni a levegőben lévő metánt.

Ráadásul a kezelt zeolit az eddigi technológiáknál megszokottal szemben már jóval kisebb koncentrációban jelenlévő metánnal is el tud bánni. Ahogy az élőbolygónk.hu írja, az eljárás számos szempontból ígéretesebb az eddig ismert módszereknél.

Egyrészt azok sokkal költségesebb fémeket használnak katalizátorként, másrészt magasabb hőmérsékletet (300 helyett 600 Celsius-fok) és egyes esetekben tiszta oxigén áramoltatását is igénylik, ami robbannás-veszélyessé teszi őket.

Az új eljárás további előnye, hogy magasabb metánkoncentráció mellett járulékos hőtermelés zajlik, melyet a kutatók reményei szerint áramtermelésre lehetne felhasználni. A kutatók reményei szerint a következő években sikerül az eljárást tökéletesíteni, és nagy mennyiségű levegő megtisztítására képes eszközökben felhasználni.

Ez már csak azért is fontos lenne, mert becsléseik szerint a légkör jelenlegi metántartalmának csupán a felét megkötve akár 16%-kal csökkenhetne a felmelegedés.

search icon