2030-ra harmadával csökkentenék a globális metánkibocsátást
2030-ra harmadával csökkentenék a globális metánkibocsátást

Az Egyesült Államok és az Európai Unió közös ígéretet tett arra, hogy az évtized végéig harmadával csökkentik a globális metánkibocsátást. Az egyezmény egyik nagy pozitívuma, hogy nem egy évtizedekkel ezelőtti szinthez, hanem a 2020-as globális kibocsátási szinthez mérik a 30%-os csökkentést.

Becslések szerint ha ez a vállalás világszinten megvalósulna, azzal 2040-re 0,2 Celsius fokkal lehet alacsonyabb a felmelegedés. Lehet azonban, hogy ez is kevés, az ENSZ egy korábbi jelentése szerint az évtized során felére kellene csökkenteni a metánkibocsátást.

Az mindenesetre biztos, hogy ha a párizsi egyezmény 1,5 Celsius fokos célját tartani szeretnénk akkor sürgősen el kell kezdenünk csökkenteni a metánkibocsátást. Az mostani egyezmény is ezt célozza, a felek pedig a világ többi országát is próbálják rávenni arra, hogy minél gyorsabban csökkentsék a metánkibocsátásukat.

Ez valószínűleg nem lesz egyszerű feladat, mert tavaly a pandémia ellenére a szén-dioxid mellett a metán szintje is rekordmagasságot ért el annak ellenére, hogy korlátozások ellenére, hogy a pandémia miatt jelentősen visszafogták a gazdasági tevékenységet.

A metán légkörben töltött ideje jóval rövidebb, mint a szén-dioxidé, azonban annál sokkalta erősebb az üvegházhatása is. Nagyságrendileg a felmelegedés 20%-ért tehető felelőssé. (Guardian/telex)

search icon